Engell: Danske firmaer viser ringe interesse for mineraludvikling

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

(Foto: Jan Unger)
(Foto: Jan Unger)

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Er Grønland med i EU?
Grønland har engang været med i EU. Men er landet egentlig stadig det?
Venlig hilsen, Vagn Nielsen

Kære Vagn
Nej, Grønland udtrådte af EU i 1985, men har siden haft en såkaldt associeringsaftale med EU på linje med andre ’oversøiske lande og territorier’. Det afgørende for Grønland er jo fiskerirettighederne, som indgår i forhandlingerne med EU.

EU-retten gælder ikke i Grønland. Siden 2005 har Grønland (og Færøerne) selv kunnet indgå og forhandle folkeretlige aftaler med andre lande på områder, der er omfattet af selvstyret (altså ikke udenrigs- og forsvarspolitik). Aftalen mellem Grønland og EU er i øjeblikket ved at blive genforhandlet.
Vh. Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Får vi penge tilbage?
Er der, efter at ydelserne er standset, lavet nogen aftale om at afvikle pengene til Grønland (med renter)?

Har grønlænderne i valg af samarbejdspartnere forespurgt den danske stat og/eller danske firmaer?
Mange hilsner Allan

Kære Allan
Ja, der er en aftale om, at de danske tilskud til Grønland nedtrappes og bortfalder, i takt med at Grønland får indtægter fra mineraludvikling. Der er ikke tale om, at Grønland skal tilbagebetale, hvad man tidligere har modtaget.

Grønland har ikke spurgt den danske stat og mulige samarbejdspartnere, men Danmark har en vis indflydelse bl.a. gennem den følgelovgivning, der skal vedtages i Folketinget. Grønland har også kontakt til danske firmaer, som hidtil har vist en overraskende ringe interesse for at gå ind i udvindingen.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Danmark i Superligaen
Grønland er blevet interessant for supermagter som Kina og USA. Kan Danmark overhovedet spille med i den liga?
Venlig hilsen, Ole, Aalborg

Kære Ole
Det kan vi, for selv om Danmark er et lille land, har vi gennem Rigsfællesskabet med Grønland og Færøerne en meget stærk placering i Nordatlanten og Arktis. Vi er med i alle de afgørende internationale fora og sikrer bl.a. gennem den nye opbygning af Arktisk Kommando også militær tilstedeværelse i et vist omfang.

Hertil kommer, at samarbejdet med USA er tæt. Amerikanerne har en enorm interesse i at sikre et stabilt og velfungerende Grønland - bl.a. på grund af de store militære anlæg, som amerikanerne opretholder på Thule-basen, og som udgør en særdeles vigtig del af det amerikanske strategiske varslingssystem mod langtrækkende atommissiler. Så vi kan sagtens være med.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Slut med at være amatører
Der har været meget snak om nepotisme på Grønland, et indspist fætter-kusinesamfund med stor risiko for korruption. Hvordan ser du på det?
Vh. Gerda

Kære Gerda
Grønland var i årtier præget af en politisk kultur med druk, sammenspisthed og den ene skandalesag efter den anden. Det var især den første generation af politikere efter hjemmestyreloven, som havde svært ved at styre sig selv og det politiske ansvar.

Det har ændret sig markant de seneste år. Den nu afgåede landsstyreformand, Kuupik Kleist, har gjort en kæmpeindsats for at skabe en helt ny kultur i grønlandsk politik, og jeg forventer, at hans afløser, Aleqa Hammond, vil følge linjen. Det moderne Grønland kører simpelthen mere professionelt på alle niveauer end for 30-40 år siden.
Venlig hilsen Hans

Ingen grønlandsk enegang
Hvad vil der ske, hvis Grønland træder ud af rigsfællesskabet?
Hilsner Ulla, Helsingør

Kære Ulla
Så vil Grønland blive en selvstændig republik med egen præsident, regering og parlament som andre selvstændige nationer. Formentlig vil man bevare en tilknytning til Danmark, der svarer til Island i dag; vi er gode venner og har mange historiske bånd, men ingen politiske eller juridiske ud over fællesskabet inden for Nordisk Råd og Nato. Men Grønland vil få meget store problemer både økonomisk, politisk og administrativt, f.eks. med at opbygge egen udenrigstjeneste.

Så medmindre milliarderne vælter ind fra mineraler, har et selvstændigt Grønland ingen gang på jorden de næste mange år, for man vil miste det milliard-tilskud fra Danmark, som Grønland i dag er ekstremt afhængig af.
Vh. Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som Hans Engell svarer på i EKSTRA

0 kommentarer
Vis kommentarer