KLADDE Nynazister fik 150 mio. i statstilskud

De tyske delstater gør oprør mod regeringen og kræver nazipartiet NPD forbudt

Næsten hver gang NPD gennemfører offentlige demonstrationer, bliver der arrangeret moddemonstrationer. Her er der medlemmer af Femen-bevægelsen, der i Berlin kræver nynazisterne spærret inde. POLFOTO
Næsten hver gang NPD gennemfører offentlige demonstrationer, bliver der arrangeret moddemonstrationer. Her er der medlemmer af Femen-bevægelsen, der i Berlin kræver nynazisterne spærret inde. POLFOTO

Siden 2003 har det tyske nynazistiske parti, NPD, indkasseret mindst 150 mio. kr. i offentlig støtte. Nu vil femten ud af seksten tyske delstater gå til forbundsforfatningsdomstolen og forlange partiet forbudt. Det er et blåt øje til Angela Merkels kristelige-liberale regering, der har afvist at indbringe sagen af frygt for et nederlag.

Også forbundsdagen tøver, fordi der er modstand i flere partier. Socialdemokraterne i SPD forlanger imidlertid en afstemning, hvor medlemmerne skal stå frit, uden at være bundet af partierne. Men forbundsrådet, hvor delstaterne sidder, vil ikke vente, uanset hvad de øvrige forfatningsorganer gør.

Når NPD har kunnet hæve så mange penge i statskassen, skyldes det, at de tyske partier er flittige med at betjene sig selv økonomisk. Derfor får NPD på linje med alle andre partier et velvoksent beløb for hver eneste stemme, der falder på partiet ved kommunalvalg, landdagsvalg, forbundsdagsvalg eller europavalg.

Det er et spørgsmål, om partiet overhovedet kunne overleve økonomisk uden denne støtte. Regnskaber viser, at det ikke har meget andet end gæld.

Støtte til organiseret racisme
Delstaternes argument er, at den tyske stat ikke kan tillade sig at yde økonomisk støtte til 'organiseret racisme'.

Sachsens ministerpræsident, Stanislaw Tillich, CDU, er den, der presser mest på.

- Uanset, hvad forbundsregeringen gør, så bør vi fjerne NPD's organisatoriske og finansielle grundlag. Der er tale om et racistisk og udlændingefjendtligt parti, som bør forbydes. Vi har stemt i forbundsrådet og femten ud af seksten delstater støtter et forbud. Jeg går ud fra, at det fortsat er holdningen, sagde Stanislaw Tillich for kort tid siden til tv-senderen ARD.

Nynazister skal med på rejser
NPD er repræsenteret i to landdage, Mecklenburg-Vorpommern i nord og Sachsen i syd, hvor Tillich har nynazisterne på nærmeste hold.

Da landdagen i Sachsen skulle sende en delegation til Schweiz, undlod man at invitere nynazisterne med, fordi de giver et dårligt indtryk af Tyskland. Men Sachsens forfatningsdomstol har underkendt beslutningen.

Så længe NPD er et lovligt parti, skal det have lige rettigheder. Det er en af grundene til, at delstaterne stræber efter et forbud.

Forbereder jordbunden for vold
Tidligere indenrigsminister i Nordrhein-Westfalen, Ralf Jäger, SPD, siger ifølge ARD:

- Som demokrater er det vores højeste pligt at beskytte forfatningens værdier. NPD forbereder jordbunden for brun vold og fremmer hadet mod udlændinge. Deres ideologi er menneskefjendsk og udemokratisk. De skader mulighederne for at mennesker kan leve sammen i dette land. Vi kan ikke støtte organiseret racisme.

17. april begynder retssagen om en nynazistisk terrororganisation, der myrdede otte tyrkiske indvandrere, en græsk indvandrer og en kvindelig politibetjent.

NPD-funktionær støttede terror
Den eneste overlevende fra den såkaldte Zwickau-celle er den 38-årige Beate Zschäpe. Hun er hovedanklaget, men ved siden af hende på anklagebænken sidder NPD-funktionæren Ralf Wolleben, Jena, som er anklaget for både at have finansieret terrorgruppen samt at have leveret våben og ammunition til den.

Retssagen vil kaste nyt lys over det nye Tysklands omgang med nynazisme.

I 2003 forsøgte forbundsregeringen at på NPD forbudt, men forfatningsdomstolen smed nærmest brutalt regeringen ud af retslokalerne uden overhovedet at overveje sagen. Det viste sig nemlig, at en stor del af ledelsen i NPD var betalte agenter for den civile efterretningstjeneste, Bundesamt für Verfassungsschutz (forfatningsbeskyttelsen).

Frygter at nynazister blåstemples
Domstolen afviste at behandle et forbud, når NPD's funktionærer fik statsstøtte.

Forbundsregeringens frygt er, at en ny sag blot vil føre til en blåstempling af NPD, fordi forfatningsbeskyttelsen har så mange af partiets ledere på lønningslisten.

Journalisten Mely Kiyak siger ifølge netz-gegen-nazis.de:

- Som nazist lever man temmelig godt i Tyskland. Hvis man har begået noget kriminelt, lader man sig bare for gode penge hyre som meddeler for myndighederne.

1 af 2 NPD's demonstrationer finansieres bl.a. af et offentlig tilskud på 150 mio. kr., som nynazisterne har modtaget i partistøtte. Foto: AP
2 af 2 Næsten hver gang NPD gennemfører offentlige demonstrationer, bliver der arrangeret moddemonstrationer. Her er der medlemmer af Femen-bevægelsen, der i Berlin kræver nynazisterne spærret inde. POLFOTO
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere