Spionchef afhøres om dansk kvinde

En kongelig affære på spansk: Parlamentet vil vide om der er brugt statspenge på kongens danske veninde

Chefen for den spanske efterretningstjeneste, general Félix Sanz Roldán, bliver i dag af et parlamentsudvalg afhørt om kong Juan Carlos' forbindelse til den danskfødte Corinna Larsen, efter et tysk giftemål Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Udvalget vil vide, om der er brugt statsmidler til at forsyne 'kongens veninde' med livvagter eller anden form for beskyttelse.

Se også: Dansk golddigger i kongelig spansk sexskandale

- Corinna er en tidsbombe (under kongehuset, red.) har generalen sagt ifølge den spanske avis Vozpópuli.

Kongehuset i dyb krise
- Forbindelsen til hende kan underminere både kongehuset og dets nærmeste omgivelser, og det i en tid hvor det i forvejen er under nedbrydning, har generalen sagt.

Kongens svigersøn, hertugen af Palma, er under mistanke for korruption i forbindelse med sportsarrangementer, hvor kongen muligvis har hjulpet med at skaffe sponsorer.

Corinna brugte dæknavnet Ingrid
Corinna Larsens forbindelse til Danmark benægter sig ikke. Da efterretningstjenesten (CNI) og Guardia Civil gav hende personbeskyttelse, havde hun dæknavnet 'Ingrid'. Det kan næppe have glædet dronning Sophia, der er prinsesse af Danmark og Grækenland og søster til tidligere kong Konstantin.

Talsmanden for det spanske politiforbund, José Maria Benito, siger: - Corinna blev beskyttet ved brug af offentlige midler.

Datter af dansk SAS-direktør
Kongens forbindelse med Corinna, datter af den danske SAS-direktør Finn Bønning Larsen, har svækket kongehuset siden sagen blev kendt i 2012. Kongen brækkede hoften under en jagtudflugt, som var arrangeret af Corinna. Omtalen medførte, at dronning Sophia aflyste officielle begivenheder i forbindelse med parrets guldbryllup.

Se også: Royal guldbryllupsfest aflyst på grund af utroskab

Corinna zu Sayn-Wittgenstein forsøgte først at forhindre enhver omtale af sagen, bl.a. med fogedforbud, men siden har hun til den spanske avis El Mundo sagt, at hun 'er blevet bedt om at udføre nogle delikate opgaver for staten'. Det vil parlamentsudvalget høre om.

Corinna boede i paladsområdet
Som andre kongelige familier i Europa har den spanske krav på beskyttelse, men flere spanske partier mener, at det er misbrug af statsmidler, hvis beskyttelsen også skal omfatte kongens venner eller nære veninder. I en periode boede Corinna zu Sayn-Wittgenstein i en villa i udkanten af det kongelige paladsområde nær Madrid.

Fokus på kongens forbindelse med danskfødte Corinna er det sidste, det spanske kongehus har brug for lige nu.

200 afslørende e-mails
General Roldán skal også afhøres om efterretningstjenestens eventuelle rolle i skandalen omkring hertugen af Palma, den tidligere håndboldspiller Inaki Urdangarin, som er gift med kongens datter Cristina. Han er sigtet for at have misbrugt penge fra sponsorer i forbindelse med sportsarrangementer.

Læs også:

Se også: Kong Carlos' svigersøn lægges på is

Hans kompagnon i et eventfirma, Diego Torres, hævder, at både han og hans advokat chikaneres af efterretningstjenesten. De mener, at de både overvåges og aflyttes. Torres har offentliggjort 200 e-mails fra hertugen, bl.a. en hvor han beder kongen om hjælp til at skaffe et sponsorat.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere