Kurdere mindes 25-års-dag for giftangreb

Kurdere i Irak markerer lørdag 25-års-dagen for det irakiske regimes angreb med giftgas i 1988 i Halabja

Hundredvis af kurdere i Irak var lørdag mødt op til mindehøjtidelighed i byen Halabja nær grænsen til Iran for at markere 25-års-dagen for Saddam Husseins angreb med giftgas i 1988.

Således står den 16. marts 1988 for altid indprentet som en sort dag i kurdernes kalender. Her sendte irakiske flyvemaskiner en giftig regn af bomber med sarin-gas ned over Halabja. 5000 mennesker døde, de fleste kvinder og børn. 65.000 blev såret.

Mange af de fremmødte ved lørdagens ceremoni holdt billeder i vejret af nogle af dem, der døde under angrebet.

Størstedelen af de fremmødte samledes rundt om martyrernes monument i Halabaja, hvor de vejede med kurdiske flag.

I en tale til befolkningen foreslog den kurdiske regionale premierminister Nechirvan Barzani, at den 16. marts for altid skal anerkendes som "International dag mod kemiske våben".

Efter talen holdt alle fremmødte et minuts stilhed. Det skete klokken 08:35 dansk tid - præcis samme tid, som Saddams styrker begyndte at gasse byen tilbage i 1988.

- Vores familie døde her, siger 22-årige Hounas, der selv er fra den nærliggende provinshovedstad i Sulaimaniyah.

- Vi er nødt til at lære af denne katastrofe. At tilgive, men ikke at glemme, tilføjer han.

Foran monumentet i Halabaja var en bil parkeret i dagens anledning. Ifølge beboerne i byen blev bilen ramt af en raket under angrebet i 1988. Ved siden af den var resterne fra raketten, som efter sigende skulle have ramt bilen, sirligt placeret.

Foldere blev delt ud overalt i byen med ordene: 'Fra tårer til håb' og 'Fra had til tilgivelse'.

- På land afstand så jeg ligene af børn og kvinder og mænd, husker Abu Mohammed, der i dag er 32 år.

- De lå bare der på gaden. Det var en tragedie, fortsætter han.

Den 23-årig kunststuderende Saaman's forældre formåede at undslippe og overleve angrebet for 25 år siden. De fortalt hele historien om den tragiske dag videre til deres søn.

- Det var en dejlig dag, og hele familien var samlet i huset. Min mor hørte lydene af flyene, og så hørte hun bomberne. Hele familien gik udenfor. Nogle af dem døde og nogle af dem undslap, herunder min mor og far, der flygtede til Iran, fortæller han.

Saddam Husseins angreb var en kulmination på årtier, hvor kurderne i Irak og Sydkurdistan havde ligget i konflikt med centralregeringen i Bagdad om selvbestemmelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere