Rohde: Ungarns forfatningsændring giver Putin-tilstande

Det kan have store konsekvenser, at Ungarn vedtager forfatningsændringer. Derfor skal politikerne handle nu

En indskrænkning af forfatningsdomstolens magt, diskrimination af homoseksuelle og valgkampe, der kun må foregå gennem statslige medier.

Sådan ser realiteterne ud i Ungarn, efter landets parlament stemte ja til en kontroversiel forfatningsændring, mener EU-parlamentariker Jens Rohde (V). Og det får ham til at råbe vagt i gevær.

- Når man åbenlyst blander sig politisk i, hvordan domstolene arbejder, er det en fuldstændig sammenblanding af den lovgivende og den dømmende magt. Og det kan vi ikke leve med i Europa, siger Jens Rohde til Ritzau.

- Vi snakker så meget om, at den økonomiske krise i Europa er ved at splitte os ad, men vi glemmer den demokratiske krise, hvor der sker fuldstændig klare overgreb på ytringsfrihed, pressefrihed og fundamentale demokratiske principper.

Forfatningsændringerne betyder også, at det i loven bliver skrevet, at en familie defineres ved en mand og en kvinde, og at politiske valgkampe kun må foregå i de statslige medier. Og det skaber russiske tilstande, frygter Rohde.

- Alt bliver tilladt for magthaverne. Du må kun publicere politiske standpunkter gennem statsmedier, og når nu statsmedier i Ungarn er lig med magten til Viktor Orbán, så har vi jo reelt set Putin-tilstande i Ungarn, siger han.

Jens Rohde kalder ændringerne "i strid med civile rettigheder" og en "meget, meget farlig udvikling for Europa". Han opfordrer derfor Europas politikere til at tage ansvar.

- Det er nødvendigt med en politisk aktion, ellers bryder vores fællesskab sammen. Det er nu, at vi skal vise, at vi ikke bare forlanger demokrati af alle de lande, der er uden for EU, men at vi også kan holde orden i vores eget hus, siger Jens Rohde.

Han henviser til, at den danske, tyske, hollandske og finske udenrigsminister fredag har foreslået at give EU nye muligheder for at straffe lande med demokratiske problemer. Nu må de vise, at de tør stå ved det, mener Rohde.

Han frygter nemlig, at udviklingen kan sprede sig til Rumænien og andre lande østpå, hvis der ikke sker noget. Derfor skal EU træde til nu, så man sikrer demokratiet og det europæiske samarbejde.

- Det er parlamentarisk diktatur, der er indført i Ungarn, og det er fuldstændig uholdbart og uacceptabelt i et europæisk fællesskab, siger Jens Rohde.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere