Wammen løfter pegefingeren til ungarsk kollega

Europaministeren har luftet sin bekymring for forfatningsændring direkte over for ungarsk kollega

Kort efter at Ungarns parlament med stort flertal mandag aften vedtog en kontroversiel forfatningsændring, har europaminister Nicolai Wammen (S) grebet fat i sin ungarske kollega og luftet sin bekymring.

Wammen har talt med Ungarns europaminister Enikö Giöri i forbindelse med mandagens europaministermøde i Bruxelles for at sige, at han deler den bekymring, som EU-Kommissionen allerede har udtalt om den aktuelle situation i Ungarn.

- Jeg har gjort det klart for min ungarske kollega, at Danmark fuldt og helt bakker op om kommissionens og Europarådets arbejde for at sikre, at grundlæggende rettigheder for borgerne i EU respekteres.

- Vi forventer, at alle lande - herunder Ungarn - overholder vores fælles spilleregler, siger Wammen, der nu ser frem til EU-Kommissionens konkrete vurdering af forfatningsændringerne.

Læs også:

Se også: Rohde: Ungarns forfatningsændring giver Putin-tilstande

Wammens kommentar faldt i en direkte snak med den ungarske minister. Han vil også tage sagen op, når han tirsdag i Strasbourg mødes med Europarådets formand, norske Thorbjørn Jagland.

Situationen i Ungarn har ikke været formelt på dagsordenen på europaministrenes møde mandag, men blev alligevel nævnt på ministrenes uformelle middag med EU-præsident Herman Van Rompuy af den svenske europaminister Birgitta Ohlsson.

Ritzau erfarer, at svenskeren som den eneste benyttede lejligheden til højt at beklage, at menneskerettighedsspørgsmål ikke kun skal diskuteres i relation til tredjelande, men beklageligvis også inden for EU på grund af udviklingen i visse EU-lande.

Ministrene har endnu ikke drøftet det brev, udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og tre andre EU-udenrigsministre i sidste uge sendte til kommissionsformand José Manuel Barroso med en generel opfordring.

Uden direkte at nævne Ungarn beder Søvndal og hans kolleger fra Tyskland, Holland og Finland Barroso til at undersøge, om EU har brug for nye redskaber mod medlemslande, der bryder EU's grundlæggende værdier.

De nævner, at det kunne dreje sig om at fratage et medlemsland penge i EU-støtte. I dag er eneste mulige sanktion mod EU-medlemmer med demokratiproblemer den såkaldte 'atombombe', der fratager dem stemmeretten i EU.

I brevet er også en opfordring til det irske EU-formandskab om at sætte spørgsmålet på dagsordenen på et fremtidigt møde i kredsen af europaministre. Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår det kan ske.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere