TV2: Minister taler usandt om brug af lokale tolke

Forsvarsministeren har forsikret, at Danmark ikke bruger lokale tolke i Afghanistan. Men det er sket

Danmark har i Afghanistan benyttet sig af minimum syv tolke fra Helmand-provinsen. Det kan TV 2 Nyhederne i aften dokumentere. Hidtil har forsvarsminister Nick Hækkerup (S) ellers understreget, at Danmark ikke har benyttet sig af tolke fra lokalområdet.

Forsvarsminister Nick Hækkerup har i den seneste måned gentagne gange afvist, at afghanske tolke i dansk tjeneste skal have opholdstilladelse i Danmark.

En af ministerens begrundelser har lydt, at Danmark af hensyn til tolkenes egen sikkerhed, ikke bruger tolke fra lokalområdet. Men nu viser det sig, at ministeren har talt usandt.

TV 2 Nyhederne kan i aften afdække, hvordan Danmark har benyttet minimum syv tolke, der alle stammer fra det danske operationsområde i Helmand-provinsen. To af tolkene arbejder fortsat for Danmark.

I et interview med TV 2 Nyhederne forklarer en af tolkene, der var i dansk tjeneste fra 2007 til 2009, at han er uforstående over for forsvarsministerens udtalelser.

- Jeg ønsker at sige det direkte til hans ansigt: Jeg er fra Helmand. Hvis du vil se mine identifikationspapirer, har jeg dem. Jeg er født i Helmand og vokset op i Helmand, siger tolken, der medvirker anonymt.

Tolken deltog blandt andet, når danske soldater gik patruljer i Helmand og er fortsat tilknyttet den internationale ISAF-styrke i Afghanistan. Dermed har han arbejdet blot få kilometer fra sit hjem i Helmands provinshovedstad Lashkar Gah.

Tidligere har Nick Hækkerup ellers fremhævet, at Danmark netop ikke har benyttet sig af tolke fra samme lokalområde for at mindske risikoen for, at de vil blive genkendt.

Det påpegede forsvarsministeren blandt andet i et interview med TV 2 Nyhederne 12. februar i år.

- I modsætning til Irak-krigen, er de tolke, vi bruger i Afghanistan, ikke lokale tolke. Det vil sige, at når de er færdige med deres opgaver, så skal de ikke ud i deres lokalområder igen, hvor der bliver kigget skævt til dem.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere