9.600 har allerede mistet dagpenge

Der er simpelthen ikke nok job til alle dem, der ryger ud af dagpengesystemet, lyder det. Især ufaglærte lider

Næsten 10.000 langtidsledige mistede i årets første to måneder deres dagpenge. Det viser en opgørelse fra a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke.

- Det svarer desværre til vores værste forventninger, siger direktør Verner Sand Kirk, AK-Samvirke, til Politiken onsdag.

Helt nye tal viser, at alene i februar mistede 4.177 langtidsledige dagpengene. Oveni skal lægges de 5.472, som mistede deres dagpenge i januar. Beskæftigelsesministeriets skøn fra begyndelsen af januar lyder på, at mellem 17.000 og 23.000 langtidsledige vil miste retten til dagpenge i løbet af første halvår af 2013, skriver Politiken.

- Mere end 1.000 om ugen har mistet dagpengene. Og det til trods for akutjob, håndholdt jobindsats og tilbud om uddannelse« siger Verner Sand Kirk til Politiken.

Da dagpengereformen, som skar perioden ned fra 4 til 2 år, blev vedtaget i 2010, vurderede Beskæftigelsesministeriet, at 2.000-4.000 om året ville miste dagpengene - langt de fleste ville komme i arbejde. Nu er især de ufaglærte og kortuddannede i forbundet 3F hårdt ramt. Hver tredje, som har mistet dagpengene, kommer fra 3F's a-kasse.

- Mange troede, at hvis bare de ledige blev presset af en kortere dagpengeperiode, så ville de finde arbejde. Det holder ikke. Det viser sig, at jobbene simpelthen ikke er der«, siger forbundssekretær Per Christensen, 3F, til Politiken.

En økonom betegner de op mod 10.000 udfaldne som et »meget stort« tal.

- Vi har hele tiden vidst, at der kom en pukkel, som ville miste dagpengene her efter nytår, fordi reformen bliver indfaset meget hurtigt. Derfor vil tallet nok også falde i de kommende måneder, men vi må regne med, at antallet af arbejdsløse, der mister dagpengene, permanent ligger højere, end vi har været vant til, siger ledende arbejdsmarkedsøkonom Andreas Højbjerre fra tænketanken Kraka til Politiken.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) betegner det som et 'hårdt slag' for hver enkelt af de omkring 9.600, der har mistet dagpengene, men det ændrer ikke på skønnet for, hvor mange der vil falde ud, eller behovet for nye initiativer.

- Der er tale om en ekstraordinær situation, som viser, at der fortsat er behov for at hjælpe denne gruppe tilbage i varigt job. Derfor har regeringen også blandt andet med aftalen om akutjob og senest den særlige udannelsesordning med forsørgelse iværksat en række tilbud for at hjælpe de mennesker, som risikerer at opbruge deres dagpengeret, skriver Mette Frederiksen i en kommentar til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere