Danmark vil lønne Malis lærere og betjente

Det haster med at få genoptaget EU's og Danmarks bistand til Mali, mener udviklingsminister Friis Bach.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har et kontant løfte med i tasken, når han tirsdag i Bruxelles mødes med de øvrige EU-lande for at finde ud af, hvordan de igen kan begynde at udbetale udviklingsbistand til Mali.

Danmark er klar til at sende op mod 100 millioner kroner om året direkte til Malis statskasse for at sikre, at den skrøbelige fred og det lovede demokrati ikke bliver undermineret.

- Nu går vi ind og støtter den maliske stat direkte for at give dem mulighed for at etablere en meget fysisk livline til befolkningen i form af skoler, sundhedsklinikker og infrastruktur - ikke mindst i det nordlige Mali.

- Hvis ikke vi får leveret det ret hurtigt, så vil den sikkerhed, der er etableret lige nu, være kortvarig, forklarer Christian Friis Bach.

EU-ministrene enedes allerede for to uger siden om, at de vil belønne den maliske regerings løfte om at holde valg og få styr på demokratiet.

Nu skal de så enes om de nærmere betingelser for udbetalingen af de næsten 1,9 milliarder bistandskroner, der har været indefrosset siden militærkuppet i marts sidste år.

Det skal blandt andet ske med hjælp fra en såkaldt statsopbygningskontrakt, der giver staten direkte budgetstøtte for at sikre, at den kan levere en række kernefunktioner.

Den danske minister forestiller sig, at små 100 af de 400 millioner, Danmark har øremærket til Mali på finansloven, nu skal gå direkte til regeringen i stedet for at blive udbetalt via organisationer.

Der følger betingelser med. Men præcis hvilke ved Christian Friis Bach endnu ikke.

- Der bliver en række konkrete resultater, der skal leveres. Og der er krav om, at de skal holde styr på pengene, og at de skal holde valg.

- Vi har et land i sammenbrud og kaos og med konflikt og flygtningestrømme, med terrorisme og kidnapninger ret tæt på Europa. Der er en stor risiko ved ikke at engagere sig. Og der er en risiko ved at gøre det.

- Det er det, man i en statsopbygningskontrakt skal veje op mod hinanden. Mit klare budskab er, at risikoen ved at engagere os er mindre end risikoen ved ikke at gøre det, siger Friis Bach.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere