Fakta: Sådan stemte italienerne

Vælgerne i støvlelandet er splittet. Berlusconi er fortsat populær, og hver fjerde satte kryds ved en komiker.

* Nationalforsamlingen i Italien har et underhus - Deputeretkammeret - og et overhus - Senatet.

* Lovforslag skal igennem begge kamre for at blive godkendt.

* Underhuset har 630 medlemmer. Overhuset har 315 valgte medlemmer samt - i øjeblikket - fire senatorer udnævnt for livstid.

* Medlemmer vælges for fem år ad gangen i begge kamre.

* Valgsystemet sikrer, at den koalition eller det parti, som får flest stemmer, er sikret et flertal på mindst 340 af de 630 pladser i underhuset.

* Ved det netop gennemførte parlamentsvalg har centrumvenstre-koalitionen fået 29,6 procent af stemmerne til underhuset.

* Dermed kan koalitionen, som ledes af Pier Luigi Bersani fra Det Demokratiske Parti med støtte fra det mere venstreorienterede parti SEL, få sine forslag igennem underhuset uden støtte fra andre.

* Alliancen på højrefløjen anført af den tidligere premierminister Silvio Berlusconi fra Folkets Frihed har fået 29,2 procent.

* Protestbevægelsen ledt af komikeren og provokatør Beppe Grillo, der ikke selv stiller op, har fået 25,5 procent.

* Centrumlisten, sammensat af flere midterpartier med den afgående regeringsleder Mario Monti i spidsen, har fået 10,6 procent.

* Valget til Senatet afgøres på regionsbasis. Den koalition, der får flest stemmer i en af de 20 regioner, er automatisk sikret 55 procent af regionens pladser i Senatet.

Kilde: BBC

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere