Italiensk kaos: Berlusconi får vetoret

Centrum-venstre danner regering men Berlusconi får magten i senatet

Silvio Berlusconi har gjort comeback i italiensk politik. Computerberegninger viser, at hans parti får flertallet i senatet (overhuset). Valgets vinder, socialdemokraten Pier Luigi Bersani kan, støttet af et flertal i deputerekammeret (underhuset) danne regering. Men Berlusconi kan med et flertal i senatet blokere for al lovgivning.

Italien og resten af Europa holder vejret. Da de første exit polls viste flertal for Bersani i koalition med tidligere ministerpræsident Mario Monti, steg kurserne. Det blev afløst af en mere nøgtern stemning, efterhånden som tallene blev analyseret.

Ny krise truer
Holder analysen, går italiensk politik i koma, og den internationale politik får en nedtur. En ny krise truer. Det forventede resultat er næsten det værste af alle muligheder.

Avisen Repubblica har regnet sig frem til følgende fordeling i senatet, og for nemheds skyld bruger vi spidskandidaternes navne:

Silvio Berlusconi: 115,

Pier Luigi Bersani: 114,

Beppe Grillo: 58.

Mario Monti: 14.

En regering under Bersani/Monti har ikke en kinamands chance for at få lovgivning igennem i det senat.

Se også: Den gode, den onde, den kedelige og den latterlige

Det er det særlige italienske valgsystem, der ser ud til at sikre Berlusconi en ødelæggende magt over lovgivningen.

Ved valget til deputerekammeret tildeles den største koalition ekstra stemmer ud fra landsresultatet. Ved valget til senatet, tildeles de ekstra mandater ud fra resultaterne i de enkelte regioner. Og Berlusconi står stærkt i det folkerige Lombardiet, der omkranser Milano.

Berlusconi scorede
Han er forresten præsident for AC Milan, der slog Barcelona 2-0, og han har desuden købt den omstridte Mario Balotelli til klubben.

Ved valget til senatet er der en spærregrænse på 8 procent i alle regioner. Mario Montis centrum-højre-parti ligger til 8-10 procent på landsplan, så der er regioner, hvor det formentlig ikke kommer ind. Det er med til at sikre Berlusconis magt.

Spinkel føring
Computerberegninger viser, at ved senatsvalget står Berlusconi til 30 procent af stemmerne, mens Bersani står til 29,5. Ved valget til deputerekammeret var det omvendt.

Situationen i Italien kommer til at ligne den i USA, hvor præsident Barack Obama ikke kan udnytte sit demokratiske flertal i senatet, fordi Republikanerne har flertal i repræsentanternes hus. Lovgivning bliver blokeret, USA er hele tiden tæt på en ny krise. Det samme scenarie vil gentage syd for Alperne.

Se også: Berlusconi fik 29 procent af stemmerne

Berlusconi kan yderligere regne med støtte fra klovnen Beppe Grillos protestparti, M5S, der står til at få ca. 25 procent af stemmerne ved senatsvalget.

Italien kan hurtigt komme i samme situation som i november 2011, hvor Berlusconi reelt måtte give op, fordi Italien ikke længere kunne finansiere sin gæld.

Det er helt sikkert, at det sidste Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har lyst til, så er det at finansiere Silvio Berlusconis valgløfter. Derfor kan Italien risikere at blive konfronteret med et krav om udtræden af euroen.0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere