Den gode, den onde, den kedelige og den latterlige

Her er de fire hovedpersoner i dagens spændende italienske valg

 DEN GODE

Mario Monti, 69, blev tilkaldt som redningsmand, da Silvio Berlusconi i november 2011 måtte give op, fordi han havde kørt Italien i sænk. Omverdenens tillid til landets betalingsevne var væk, selv om bankerne er forholdsvis velkonsoliderede.

Med en fortid som EU-kommissær blev Monti til dels betragtet som EU's kommissær i Italien, men han fik hurtigt genoprettet tilliden, så Italien igen var i stand til at låne på nogenlunde normale vilkår. Mange italienere genvandt stoltheden over deres land. 'Vi er igen noget'.

Mario Monti fik taget fat på nogle af de reformer, som er helt afgørende for Italiens fremtid. Pensionsbyrden vil lamme landet, vigtige erhverv er beskyttet som laugsvæsnet i Danmark i middelalderen, og firmaer har svært ved at afskedige medarbejdere. Hvis man ikke kan fyre, tør man heller ikke hyre.

Som livsvarigt medlem af senatet havde Monti ikke behøvet at blande sig i valgkampen, men han stillede sig alligevel i spidsen for centrum-højre-koalitionen Con Monti per l'Italia (Med Monti for Italien). Dermed mistede han også lidt af sin status som en mand, der er hævet over det politiske kævl, og det blev ikke på forhånd ventet, at han ville nå et flot valgresultat.

Hvis Monti får flertal sammen med socialdemokraterne under ledelse af Pier Luigi Bersani, ventes han at støtte denne, selv om Bersani har udvandet flere af de reformer, som Monti har fundet nødvendige.

 DEN ONDE

Silvio Berlusconi, 76, har sammenlagt været ministerpræsident i Italien i 8 år. Årene har været kendetegnet af økonomisk statnation. stagnation. Gennemsnitsindkomsten i Italien er på samme niveau som i 1999. I den samme periode er den tilsvarende indkomst i Danmark steget fra 187.000 kr. til 249.000 kr. Berlusconi viste aldrig vilje til at gå i gang med de reformer, der er så nødvendige.

Det britiske magasin, The Economist, konstaterer, at Berlusconi konsekvent har brugt magten til sin egen fordel. Han har udnyttet skiftende flertal til at sørge for, at de mange retssager om bestikkelse og korruption er blevet trukket så meget i langdrag, at nyopfundne forældelsesfrister er trådt i kraft. Men Berlusconi er i første instans blevet idømt fire års fængsel for skattesvig og efter valget skal han forklare sig i sagen om købesex med en 17-årig danserinde.

Berlusconis forsøg på et comeback ligner mest af alt en desperat kamp mod retsvæsnet, som han beskylder for at være socialistisk. Politisk har han lagt afstand til EU, ligesom han har lovet italiernerne at de straks efter valget kan gå i banken og få deres ejendomsskatter retur.

Hvis Berlusconi får afgørende indflydelse, enten i deputerekammeret eller i senatet, kan det lamme italiensk politik og bringe uorden i verdensøkonomine. Italien er verdens 8. største økonomi. DEN KEDELIGE

Pier Luigi Bersani, 61, er tidligere kommunist, men har bevæget sig ind mod midten og som spidskandidat for Italia, Bene Commune, fører han klassisk socialdemokratisk politik, tilsagn en god sjat af reformer. Bersani har således støttet Mario Monti i hans arbejde for at genoprette Italien.

Under valgkampen har den notorisk kedelige Bersani søgt at vinde det til sin fordel ved at sige, at Berlusconi er en dygtig kabarettist, men at det ikke er det, Italien har brug for nu.

Bersani har stor tillid i EU efter en periode som medlem af EU-parlamentet, og da han 2006-2008 var minister for økonomisk udvikling, viste han udpræget reformvilje. Han fik tingene gjort og startede oprydningen i de bange privillegier, der lammer konkurrencen på det italienske marked.

Hvis Bersani får flertal sammen med Mario Monti kan man vente en regering, der vil være under hårdt pres fra den voksende euro-skepsis i Italien, næret af en mere og mere samvittighedsløs Berlusconi. 

DEN FJOLLEDE

Beppe Grillo, 64, er klovn, aktivist og skuespiller. Han har været det underholdene, men også betænkelige indslag i valgkampen. I Danmark så vi Jacob Haugaard som solist i Folketinget, men Beppe Grillos 'Fem Stjerner' kan ødelægge mulighederne for at danne et regeringsdueligt flertal. Der er tale om en ren protestbevægelse, som den sidste meningsmåling før valget gav omkring 15 procent af stemmerne.

Fra midten af 1970'erne er Grillo blevet mere og mere politisk aktiv, og samtidig er hans kritik af de bestående partier blevet mere og mere grel. Han betragter 'hele banden' som mere eller mindre korrupt.

Grillos bevægelse er klart antieuropæisk, men har også stor tilslutning blandt miljøaktivister, selvom Grillo kører i Ferrari.

Et af hans punkter er, at politikere, som har fået en retskraftig dom, ikke kan søge et valgt embede. Da Beppe Grillo efter en trafikulykke i 1980 blev dømt for uagtsom manddrab, stiller han ikke selv op. Da han samtidig har forbudt partiets kandidater at give interviews, ved man meget lidt om, hvem der egentlig kan få afgørende índflydelse på italiensk politik.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere