Berlusconi angriber Monti før afgørende valg i Italien

Eks-premierminister Silvio Berlusconi langer hårdt ud efter sin rival og udnævner ham til tysk skødehund

Ifølge nyhedsbureauet AFP er det dog endnu uklart, om Bersani vil være i stand til at skabe et arbejdsdueligt flertal, der kan overtage tøjlerne efter den afgående premierminister, teknokraten Mario Monti. (Foto: AP)
Ifølge nyhedsbureauet AFP er det dog endnu uklart, om Bersani vil være i stand til at skabe et arbejdsdueligt flertal, der kan overtage tøjlerne efter den afgående premierminister, teknokraten Mario Monti. (Foto: AP)

Rundt omkring i de europæiske hovedstæder og på finansmarkederne holder man skarpt øje med Italien, hvor parlamentsvalget begynder søndag morgen.

Italienerne, der råder over den tredjestørste økonomi blandt eurozonens 17 lande, sidder fast i dyb recession og kæmper med en tyngende gældsbyrde. Derfor er det helt centralt for resten af EU, hvem der vinder valget.

Samtidigt er der frygt for opblussende politisk uro i støvlelandet, hvor en stribe forskellige partier og alliancer kæmper om magten, mens en stor del af befolkningen er frustrerede over deres situation og fyldt op med politikerlede.

Den umiddelbart mest sandsynlige valgvinder hedder Pier Luigi Bersani. Han er den cerutrygende leder af venstrefløjens største parti, Partito Democratico, og stod til at høste mere end en tredjedel af stemmerne i den seneste meningsmåling.

Bersani, der går for at være saglig og knastør, vil barbere den italienske gæld, der roder rundt oppe omkring 2000 milliarder euro. Gælden er på sit højeste niveau siden Første Verdenskrig, og den dræner statskassen for ressourcer.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er det dog endnu uklart, om Bersani vil være i stand til at skabe et arbejdsdueligt flertal, der kan overtage tøjlerne efter den afgående premierminister, teknokraten Mario Monti.

Monti, som har stillet sig i spidsen for centrumblokken Scelta Civica, har stået for en relativ skrap reformkurs i Italien. Det har gjort ham populær i mange EU-lande, hvor økonomisk mådehold er blevet et kodeord for ansvarlig regeringsførelse.

Men ikke hos Silvio Berlusconi, som har været premierminister i flere omgange og nu forsøger sig med et politisk comeback i Rom.

Den skandaleramte og hovedrige italiener kalder Monti for "underdanig og altid på knæ foran Fru Merkel (den tyske forbundskansler Angela Merkel, red.), og nu ønsker hun ikke at miste ham", lyder det.

- Jeg har strittet imod nedskærings-herrerne, som nu prøver at komme af med mig, siger Berlusconi ifølge italienske medier.

Silvio Berlusconi, som er Italiens rigeste mand, har under sin valgkamp lovet utrolig mange ting til den italienske befolkning. Blandt andet skattelettelser og at betale ejendomsskatten, som Mario Monti indførte, tilbage.

En anden central skikkelse i det italienske valg er komikeren Beppe Grillo, som står i spidsen for protestpartiet Femstjerne-bevægelsen, der ifølge meningsmålingerne står til at blive Italiens tredjestørste parti.

Valget til ny nationalforsamling afvikles søndag og mandag, og italienerne skal sætte navn på 630 repræsentanter til andetkammeret og 315 repræsentanter til senatet.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere