Tunesiens leder træder tilbage

Tunesiens premierminister er trådt tilbage to uger efter drabet på oppositionspolitiker

Foto: Zuma Press
Foto: Zuma Press

Tunesiens premierminister, Hamadi Jebali, oplyser på et pressemøde, at han er trådt tilbage to uger efter, at et mord på en oppositionspolitiker udløste en alvorlig krise.

Jebali måtte mandag opgive forsøget på at danne en ny regering bestående af teknokrater.

- Jeg garanterede og forsikrede om, at i tilfælde af at mit initiativ slog fejl, så ville jeg træde tilbage som leder af regeringen, siger Jebali efter et møde med præsident Moncef Marzouki.

Behovet for en ny regering er kommet oven på mordet på den fremtrædende venstreorienterede politiker Chokri Belaid den 6. februar.

Mordet udløste stor vrede blandt sekulære tunesere, der beskylder landets dominerende parti, det islamiske Ennahda, for at dække over militante islamister, de såkaldte salafister.

Belaids familie har beskyldt Ennahda for at være skyld i forbrydelsen.

Jebali tilhører Ennahda, men iagttagere siger, at han i stigende grad er kommet på kant med lederne i det relativt moderate parti.

Jebali ville have udnævnt en teknokratregering for at trække nogle af de voldsomme spændinger ud i tunesisk politik.

Tunesien har i længere tid været præget af spændinger mellem sekulære og islamister.

Liberale og venstreorienterede er dybt skeptiske over for Ennahda, der er det langt største parti i den regerende koalition. De beskylder partiet for at dække over voldelige og kriminelle salafister, der dyrker en rabiat tolkning af islam.

Salafister har stået bag overfald og angreb på for eksempel butiksejere, der sælger alkohol, og kvinder som går klædt som kvinder i Europa.

Millitante islamister formodes også at stå bag mordet på Belaid.

Det var Tunesien, der indvarslede det arabiske forår, da et folkeligt oprør for lidt over to år siden fordrev landets mangeårige diktator, Zine El Abidine Ben Ali.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere