Minister: Folk på sygedagpenge må godt afslå behandling

Mette Frederiksen vil tillade sygemeldte at modsætte sig behandling - uden at det koster dem sygedagpengene

Mette Frederiksen (Foto: Rumle Skafte)
Mette Frederiksen (Foto: Rumle Skafte)

Sygemeldte skal kunne sige nej tak til behandling - for eksempel med antidepressiv medicin eller elektrochok - uden at de dermed mister retten til sygedagpenge.

Sådan lyder et udspil fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der fremlagde regeringens reform af sygedagpengeordningen 7. februar.

- Vi har haft nogle konkrete sager, hvor folk har følt sig tvunget til at modtage antidepressiv medicin eller elektrochok for at kunne forblive på sygedagpenge - og det, synes jeg, er for vidtgående, siger ministeren til Ritzau.

Regeringen foreslår i reformen af sygedagpenge, at den sygemeldte borger skal have forelagt sin sag for en specialiseret læge i de tilfælde, hvor kommunen overvejer at stoppe sygedagpengene.

Lægen skal så vidt muligt foreslå alternativ behandling, men hvis borgerne ikke ønsker denne behandling, skal de have lov til at sige nej tak - og fortsat få udbetalt sygedagpenge.

Mette Frederiksen er dog enig i, at det er fair nok at kræve, at folk skal være åbne for behandlingsmuligheder, hvis de vil beholde deres sygedagpenge.

- I princippet er det rigtigt, at man selv skal bidrage til at blive rask og vende tilbage til arbejdsmarkedet. Men det er grænseoverskridende, at man kan tvinge et andet menneske til at gennemgå noget som elektrochok, siger Frederiksen.

Hele regeringens planlagte reform af sygedagpengene koster cirka 130 millioner kroner årligt og indeholder også et forslag om at sikre, at personer med en livstruende sygdom, der ikke kan få forlænget sygedagpenge, kan fortsætte.

Samtidig skal alle sygemeldte fremover have revurderet deres sag efter seks måneder.

Forslaget med at give sygemeldte ret til at afslå behandling og stadig være berettiget til sygedagpenge skal i første omgang køre som et forsøg i tre år.