EU-parlament spiller med musklerne før budgettopmøde

Europas folkevalgte truer med at sige nej til et nyt EU langtidsbudget, selv hvis medlemslandene bliver enige

Det hører til sjældenhederne, at de store politiske grupper i Europa-parlamentet taler med én tunge.

Men dagen før statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige af EU's stats- og regeringschefer samles til budgettopmøde i Bruxelles, gør de ledende parlamentarikere onsdag fælles front med en klar advarsel til regeringerne.

- Vi har magt. Vi vil ikke sænke vores forventninger og betingelser, lyder det fra Joseph Daul, der leder Det Europæiske Folkepartis gruppe, der er den største i parlamentet.

Hans socialdemokratiske kollega, Hannes Swoboda, supplerer i onsdagens debat med at minde kommissionsformand José Manuel Barroso og det irske formandskabs europaminister, Lucinda Creighton, om, at parlamentet skal godkende langtidsbudgettet:

- Det her spil med land mod land og rabat mod rabat må stoppe. Rådet skal vide, at parlamentet vil reagere ansvarligt. Men det betyder ikke, at vi vil acceptere hvad som helst.

- Princippet "alt eller intet" kan også betyde, at vi svarer "intet". Vi kan sige nej, og vi vil sige nej, hvis ikke vi får et budget, der er ansvarligt over for borgerne, siger Swoboda.

Samme melding kommer fra lederen af tredjestørste partigruppe, Guy Verhofstadt fra de liberale.

Verhofstadt gør det også klart, at han ville stemme nej, hvis parlamentet blev bedt om at stemme om det seneste udkast til budgettet.

EU-topmødet, der er programsat til torsdag og fredag, skal forhandle om det overordnede loft for EU's forbrug de næste syv år, herunder også fordelingen på de forskellige udgiftsområder og nationale særkrav. For eksempel Danmarks krav om en rabat.

Stats- og regeringscheferne måtte opgive at enes, da de forsøgte på et topmøde i november.

EU-præsident Herman Van Rompuy foreslog i sit seneste udkast, at man satte det årlige budgetloft ned til 973 milliarder euro i forhold til de 1047 milliarder, kommissionen og parlamentet vil have.

Van Rompuy ventes at præsentere et nyt forslag med endnu større besparelser, når topmødet går i gang torsdag eftermiddag.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere