Metal: Politikere må redde faglært uddannelse

Erhvervsuddannelser må forbedres, så vi får nok faglærte, siger Dansk Metals cheføkonom Allan Lyngsø Madsen

Politikerne må gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive, så Danmark om 30 år ikke savner smede, værktøjsmagere og elektrikere, fordi færre unge tager en faglært uddannelse.

Sådan siger cheføkonom Allan Lyngsø Madsen fra Dansk Metal. Han står bag et dystert notat i Ugebrevet A4 om udbredt mangel på faglærte fremover.

- Politikerne skal tage skeen i den anden hånd. De skal sørge for mere attraktive erhvervsuddannelser. De må sikre, at de unge har fornødne kundskaber med i bagagen. På erhvervsskolen skal udstyret og teknologien være tidssvarende, siger Allan Lyngsø Madsen til Ritzau.

Faglærte tæller nu hver tredje i arbejdsstyrken, men det er kun hver fjerde om 30 år, viser Dansk Metals notat.

- I dag er det kun én af fem unge, som tager en erhvervsuddannelse. For ti år siden var det én af tre. Der kommer færre faglærte ud på arbejdsmarkedet. Der kommer færre industriteknikere, værktøjsmagere og smede, siger Allan Lyngsø Madsen.

Flere unge går i gymnasiet i stedet for på erhvervsskolen, måske på grund af snobberi om uddannelse, mener han.

- De unge ser den gymnasiale vej som mere attraktiv. Det haster at gøre erhvervsskolerne mere attraktiv i de unges øjne, siger cheføkonomen.

Hos Grundfos i Bjerringbro frygter uddannelsesleder Finn Brøndum, at virksomheden får sværere ved at skaffe faglært arbejdskraft.

- Det vil formentlig presse omkostningerne og give et lønpres, siger han til A4.

På erhvervsskolerne falder alt for mange unge fra før tiden, fordi de har lært for lidt i folkeskolen, påpeger Allan Lyngsø Madsen.

- I dag har ikke alle, der starter på en erhvervsuddannelse de fornødne kundskaber fra folkeskolen. Der har regeringen for alvor sat ind ved at etablere en ny fleks-uddannelse, som sætter ind overfor de unge, som mangler noget på læse- og skrivefronten, siger han.

Uden flere faglærte frygter han udflytning af virksomheder som Grundfos og Danfoss.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere