Israels vælgere gav freden en ny chance

Højrefløjen gik i panik da den ikke fik den ventede valgsejr

Israels vælgere overraskede stort set samtlige iagttagere, da de mødte op i stort tal og frarøvede højrefløjen under premierminister Benjamin (Bibi) Netanyahu en nærmest sikker valgsejr.

- Smid alt, hvad I har i hænderne, og mød op for at stemme. Det gælder Israels fremtid, sagde Bibi få timer før valglokalerne lukkede.

Men freden fik en ny chance. Israels palæstinensiske statsborgere mødte op i langt større tal end forventet. De fleste havde regnet med, at de var resignerede. Det var ikke tilfældet. Netanyahu kan kun regne med en usikker koalition bestående af 62 mandater ud af 120.

Israelsk politik er den rene tumult. Så spinkelt et flertal er usikkert.

Palæstinenserne vandt
Bibi Netanyahu havde dannet en valigliste med den yderste højrefløj 'Israels hjem' og regnede med at regere sammen med det nye parti sammen med de religiøse partier. Det handler om 'jødernes historiske ret til det jødiske hjemland', sagde han.

Men 56 procent af vælgerne er tilhængere af en tostatsløsning, hvor der er plads til både en palæstinensisk og en jødisk stat i det historiske Palæstina.

Trods koalitionen med højre fik Netanyahu kun 31 procent af stemmerne. I et land, hvor spærregrænsen er på to procent som i Danmark, giver det et meget uroligt parlament. Bibi kan ikke regne med et fast og sikkert flertal i den kommende valgperiode, selv om han muligvis kan danne regering

Netanyahu svækket
Svækkelsen af Netanyahu betyder, at den såkaldte fredsproces i Mellemøsten får en ny chance, selv om den har været død i et par årtier. Netanyahu har bevidst fulgt en politik, hvor han har indlemmet flere og flere områder af den palæstinensiske vestbred i Israel. Han har ganske enkelt modarbejdet den såkaldte tostatsløsning.

Adskillige internationale iagttagere har frygtet, at Vestbreddens regering vil falde fra hinanden, så det palæstinsiske områder bliver et 'forfejlet stat' på linie med f.eks. Somalia.

Kong David-syndromet
Før valget i dag, bad Bibi foran grædemuren ved templet i Jerusalem. Han har ifølge flere kommentatorer et 'kong David-syndrom', fordi han ikke kan holde en tale uden at henvise til David, der efter Saul blev Israels anden konge for cirka 3000 år siden.

Det handler om 'Israels evige ret til Jerusalem som hovedstad'.

Det afvises af forskere som vrøvl, Netanyahus henviser til det gamle testamente, der internationalt er kendt som 'jødernes bibel'. De 'historiske sandheder' afvises især af den såkaldte 'københavner-skole', der er kendt for kritiske bibelstudier.

Professor Niels Peter Lemche, Københavns Universitet, skriver således i en afhandling:

Forsker smidt i udgravning
- Bibelens billede af Israel kan på ingen måde forenes med regionens historie. Det er simpelthen en opdigtet historie med nogle få henvisninger til virkeligheden. Fra en historikers synspunkt er det gamle Israel et monster, som er skabt af de bibelske forfattere og deres moderne efterplaprere.

Da Niels Peter Lemche, en højt dekoreret hjemmeværnsmand, deltog i udgravninger i Israel, blev han af rasende israelere smidt ned i udgravningen. Det fik han for sin ulejlighed.

0 kommentarer
Vis kommentarer