Tysk valg: SPD vinder snæver sejr

Dårligt nyt for Merkel frem mod forbundsdagsvalg: Den rød-grønne opposition vinder valggyser i Niedersachsen

Socialdemokraternes kanslerkandidat, Peer Steinbrück. (Foto: AP)
Socialdemokraternes kanslerkandidat, Peer Steinbrück. (Foto: AP)

Den rød-grønne opposition har vundet søndagens delstatsvalg i Niedersachsen, meddeler den nordtyske delstats valgkommission kort før midnat søndag aften.

Kort forinden viste de sidste tv-prognoser fra ARD og ZDF, at oppositionen ville opnå et yderst snævert flertal på ét mandat i det nyvalgte delstatsparlament i Hannover, og de prognoser holdt stik.

Socialdemokraterne i SPD og De Grønne får henholdsvis 49 og 20 mandater og dermed i alt 69 mandater, mens forbundskansler Angela Merkels kristeligt demokratiske CDU og det liberale FDP med henholdsvis 54 og 14 har ét mandat færre.

Selv om CDU altså fik flest stemmer ved valget, må hendes parti og ministerpræsident David McAllister nu afgive magten i Hannover. Dermed fik CDU-formanden Merkel den værst tænkelige start på valgkampen op til forbundsdagsvalget i september.

De kristelige demokrater gik nemlig hele 6,5 procentpoint tilbage i Niedersachsen, hvor partiet med 36 procent fik sit tredjedårligste valg i 50 år.

Titusinder af CDU-vælgere stemte ifølge valgforskerne taktisk for at redde den borgerligt-liberale regering, så det kriseramte liberale FDP overraskende hev langt flere stemmer hjem end ventet og gik 1,7 procentpoint frem til 9,9 procent.

Men da De Grønne også fik et kanonvalg med 13,7 procent af stemmerne - en fremgang på 5,7 procentpoint og det bedste resultat nogensinde for miljøpartiet i Niedersachsen - sørgede de for, at der nu blæser nye vinde i Hannover efter 10 år med borgerligt flertal.

Socialdemokraterne kan nu ikke blot glæde sig over, at de trods deres kanslerkandidat Peer Steinbrücks pr-mæssige fadæser de seneste uger er gået 2,3 procentpoint frem til 32,6 procent.

SPD's spidskandidat, Hannovers overborgmester Stephan Weil, er nemlig klar til at danne en ny regering med det mest spinkle flertal i ryggen.

- Sådan som det ser ud nu, er det min plan. Mit humør bliver bedre og bedre og mere og mere optimistisk, siger Weil til tv-stationen ARD kort tid inden, valgresultatet blev offentliggjort.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen