EU fortsat splittet om Palæstina-afstemning

Frankrig vil stemme for en palæstinensisk opgradering i FN, siger minister. Briterne er endnu ikke afklaret

Frankrig støtter palæstinenserne i deres ønsker om at få observatørstatus som ikke-medlem i FN. Det bekræfter udenrigsminister Laurent Fabius.

Han tilføjer, at Frankrig længe har støttet det palæstinensiske folks ønske om at få sin egen stat, og at landet vil stemme ja "af bekymring for sammenhængen".

Frankrig er det første af de store europæiske lande, der melder ud om støtte til det palæstinensiske ønske.

Derimod siger Storbritanniens FN-ambassadør, at briterne endnu ikke har besluttet sig for, om de vil stemme for eller imod eller afstå fra at stemme.

Både Storbritannien og Tyskland har advaret palæstinenserne om, at afstemningen om deres FN-status kan give bagslag og undergrave håbet om en palæstinensisk stat, hvis afstemningen ikke fører til, at de direkte forhandlinger med Israel genoptages.

En højere status i FN, som er på linje med den, Vatikanet har, vil give palæstinenserne adgang til at deltage i debatter i generalforsamlingen.

Den vil også øge muligheden for at tilslutte sig en række FN-organisationer, herunder Den Internationale Straffedomstol (ICC), selv om det dog ikke er noget, der er garanti for.

Det er ventet, at den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, vil kunne få et sikkert flertal for sit forslag blandt de 193 medlemslande i FN's Generalforsamling.

USA og Israel er imod forslaget, og palæstinenserne forsøger at vinde opbakning fra nogle af de andre vigtige spillere på den internationale politiske scene.

Afstemningen ventes at finde sted torsdag.

Heller ikke Danmark har endnu meldt ud, hvad den danske stemme i FN vil lyde på.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen