Livni danner nyt parti midt i Gaza-kaos

Efter bare syv måneders borte fra politik vender tidligere udenrigsminister og oppositionsleder Tzipi Livni tilbage til israelsk politik med nyt parti

Tdiligere udenrigsminister Tzibi Livni forlod i sommer det israelske parlament, Knesset, da hun havde tabt et kampvalg om formandsposten i sit daværende parti, Kadima. Nu danner hun et nyt parti, 'bevægelsen', som stiller op til Knesset-valget i januar. (Foto: AP)
Tdiligere udenrigsminister Tzibi Livni forlod i sommer det israelske parlament, Knesset, da hun havde tabt et kampvalg om formandsposten i sit daværende parti, Kadima. Nu danner hun et nyt parti, 'bevægelsen', som stiller op til Knesset-valget i januar. (Foto: AP)

'Bevægelsen'.

Det er navnet på det nyt israelske parti, som nu skal være en spiller i kampen om magten i den urohærgede mellemøst-stat, som går til valg om bare to måneder.

I dag bekendtgjorde den tidligere udenrigsminister Tzipi Livni ifølge Jerusalem Post, at hun danner det nye parti. Hun forlod formelt set politik for syv måneder siden, da hun tabte et formandsvalg i sit parti, Kadima, og efterfølgende nedlagde sin post i det israelske parlament, Knesset.

Men der har i nogen tid været spekulationer om, at hun ville stille op for et eksisterende parti, eller at hun ville prøve at danne en blok af partier i det israelske politiske centrum-venstre, Men det blev altså til et nyt centrum-venstreparti.

Højt dekoreret militærmand
I går meddelte den israelske forsvarsminister, tidligere premierminister for Arbejderpartiet Ehud Barak, at han ikke genopstiller ved valget.
Læs:

Se også: Israels forsvarsminister opgiver politik

Men allerede ved meddelelsen fra Barak begyndte spekulationerne om, at han har planer om at stille op for det nye parti, som rygterne ville vide, at tidligere minister Livni havde i støbeskeen.
Læs:

Se også: Søvndal: Ingen militær løsning i Gaza

Ehud Barak, som er 70 år, er Israels højst dekorerede militærperson nogensinde. Efter sin karriere i militæret har han været udenrigsminister og premierminister, valgt af Arbejderpartiet, men er i dag forsvarsminister og vicepremierminister i den regering, som hans parti danner med det konservative Likud-parti under Benjamin Netanyahus ledelse.

Gik for at kæmpe for Gaza
Tzipi Levni er 54 år. Hun var oprindelig medlem af Likud, men gik i 2005 et skridt mod venstre og over til det dengang nydannede centrum-liberale parti Kadima. Dette parti blev dannet for at støtte daværende premierminister Ariel Sharons plan om genhusning af de israelske bosættere i Gaza-striben.
Læs:

Se også: Hamas: Israels eventyr slog fejl

Ved det forestående valg i Israel - det finder sted 22. januar 2013 - er det forventeligt, at diskussionen om Gaza får en måske afgørende rolle, ikke mindst i lyset af den voldsomme optrapning af konfrontationerne i området.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Mikkel Cramon
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen