Thorning om EU-rabat: - Det ser svært ud

Ingen rabat i sigte for Danmark - budgetslagsmålet i Bruxelles genoptages med endnu en bredside fra briterne, som forlanger større nedskæringer

Tre regeringschefer med forskellige ønsker i alvorlige natlig samtale under det EU-topmøde, som fortsætter i dag: Frankrigs Francois Holland, som ser positivt på forslaget om forhøjelse af det omstridte EU-budget, Danmarks Helle Thorning-Schmidt, som rasler med veto-sablen for at skaffe os en milliard i rabat på EU-bidraget, og Østrigs Werner Faymann, som slås for at bevare den rabat, som hans land allerede har, men som EU-prædisent Van Rompuy lægger op til at fjerne. (Foto: AP)
Tre regeringschefer med forskellige ønsker i alvorlige natlig samtale under det EU-topmøde, som fortsætter i dag: Frankrigs Francois Holland, som ser positivt på forslaget om forhøjelse af det omstridte EU-budget, Danmarks Helle Thorning-Schmidt, som rasler med veto-sablen for at skaffe os en milliard i rabat på EU-bidraget, og Østrigs Werner Faymann, som slås for at bevare den rabat, som hans land allerede har, men som EU-prædisent Van Rompuy lægger op til at fjerne. (Foto: AP)

Efter en god nats søvn for stats- og regeringscheferne er forhandlingerne om EU's langtidsbudget skudt i gang igen i Bruxelles.

Før det officielle møde genoptages klokken 12 er der heftig aktivitet ved rådsbygningen i Bruxelles. EU-landenes repræsentanter mødes på kryds og tværs i forsøget på at finde alliancepartnere, inden det måske afgørende budgetslagsmål går i gang.

Åbent og ærligt: Vanskeligt!
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er ikke særlig optimistisk omkring udsigterne for at opnå en aftale om EU’s langsigtede budget.

- Det ser vanskeligt ud. Det vil jeg godt sige åbent og ærligt. Det gør det ud fra et snævert dansk synspunkt, men det gør det også ud fra mange andre landes synspunkt, sagde Thorning ved ankomsten til EU-topmødet fredag formiddag.

For at Danmark kan være tilfreds, skal Danmark skal have en rabat på betalingerne til EU, og niveauet på det samlede budget skal ned, understregede Helle Thorning-Schmidt.

Budgetbisse-møde
- Det handler dybest set om, at vi i mange lande har skullet spare og finde midler forskellige steder. Det bliver vi også nødt til at gøre i EU, sagde den danske statsminister før topmødets genoptagelse.

Inden EU-topmødet blev genoptaget, havde statsministeren holdt møder med sine kolleger fra Storbritannien, Sverige, Finland og Holland, erfarer Ritzau.

De fem lande er blandt de hårdeste budgetbisser i unionen og står sammen om at forlange yderligere nedskæringer.

Pessimistisk Cameron
På vej ind i bygningen udtrykte den britiske premierminister David Cameron igen sin utilfredshed med det forhandlingsudspil, som EU-præsident Herman Van Rompuy fremlagde i nat.

- Der har ikke været nok fremskridt. Det er ikke tilfredsstillende det, vi har set indtil videre. Vi bliver nødt til at skære yderligere. Når vi skal spare derhjemme, skal vi også spare i EU, lød det endnu en gang fra Cameron.
Læs:

Se også: Nyt fra EU-junglen: Kysse kysse klap klap

Da parterne skiltes natten til fredag, gjorde Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, det klart, at hun tvivler på, at EU-landene kan nå frem til en aftale på dette topmøde.

Kan vi lave noget for syv år?
Den samme pessimisme gik igen hos flere mødedeltagere fredag morgen.

- Jeg ser fortsat ingen enighed mellem de 27 lande. En af mine største bekymringer er, om vi overhovedet kan strikke noget sammen, som kan holde i syv år, sagde Østrigs kansler, Werner Faymann, ved ankomsten til rådsbygningen.

I det seneste forhandlingsudspil fra Herman Van Rompuy er der til stor frustration for briterne ikke ændret på størrelsen af det samlede budget.
Læs:

Se også: Sådan vil EU-præsidenten bruge pengene

Til gengæld er der flyttet rundt på posterne, så der ikke skæres så meget på landbrug og regionsmidler, som der tidligere har været lagt op til.

Frankrig ganske positiv
Det er en ændring, der især imødekommer krav fra Frankrig og fra de nye EU-lande i Østeuropa. Og der er da også stats- og regeringschefer, som ser mere positivt på udviklingen.

- Jeg vil være glad, hvis vi er stand til at når frem til en aftale i dag. Fra mit synspunkt er det (Van Rompuys udspil, red.) et meget godt udgangspunkt for forhandlinger, siger Litauens præsident, Dalia Grybauskaite.

.

1 af 2 En af de regeringschefer, som så positivt på nattens udspil fra Van Rompuy, er Litauens præsident Dalia Grybauskaite, i midten, som her er fotograferet i en natlig samtale med den meget mere pessimistiske tyske forbundskansler Angela Merkel og Frankrigs præsident Francois Hollande, som også er blandt de mere positive på mødet. (Foto: AP)
2 af 2 Tre regeringschefer med forskellige ønsker i alvorlige natlig samtale under det EU-topmøde, som fortsætter i dag: Frankrigs Francois Holland, som ser positivt på forslaget om forhøjelse af det omstridte EU-budget, Danmarks Helle Thorning-Schmidt, som rasler med veto-sablen for at skaffe os en milliard i rabat på EU-bidraget, og Østrigs Werner Faymann, som slås for at bevare den rabat, som hans land allerede har, men som EU-prædisent Van Rompuy lægger op til at fjerne. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen