Obamas hyldestfest koster næsten en milliard

Selvom den amerikanske økonomi hænger i laser, bliver regningen kæmpestor, når Obama skal sværges ind

Foto: AP
Foto: AP

USA er nu kun 39 dage fra at falde ned i den "økonomiske afgrund" - eller the fiscal cliff, som amerikanerne kalder det - der automatisk fjerner 600 milliarder dollar fra økonomien næste år, hvis lovgiverne i Washington ikke bliver enige om at gribe ind.

Men der bliver ikke sparet på noget, når præsident Barack Obama skal sværges ind for fire nye år i Det Hvide Hus i januar, ifølge Sydsvenskan, selv om økonomien er faretruende tæt på kanten af kløften.

Både de velhavende og middelklassen skal betale mere i skat fra årsskiftet. Desuden tvinges tusindvis af offentlige kontorer og institutioner til at klare sig for mindre budgetter og endelig skal der fyres personale - præcis som i flere store selskaber.

Arbejdsløsheden ligger ifølge de officielle tal på 7,9 procent - uofficielt menes den af være 15 procent. Boligmarkedet er fortsat svagt, selv om det ikke vakler helt så meget som tidligere.

Ødelæggelserne efter orkanen Sandy belaster også med uforudsete milliardudgifter.

USA's gældsbjerg er større end landets økonomi, der i tredje kvartal voksede med beskedne to procent. Desuden tvinges 42 millioner amerikanere under dagens Thanksgiving-højtid at tage imod madkuponer. Det højeste antal nogensinde.

Torsdag resterede der nøjagtigt to måneder, før Barack Obama skal sværges ind endnu en gang.

- Ikke for at lyde smålig eller fremstå som en gnavpot, der vil ødelægge festen, men hvor nødvendigt er det egentligt at slå på den store tromme ved begivenheden i betragtning af økonomiens tilstand, skriver Sydsvenskans korrespondent i Washington.

Da George W. Bush blev svoret ind for anden gang i 2004 kostede det 157 millioner dollar, svarende til næsten 900 millioner danske kroner, ifølge Annenberg Public Policy Center.

Hans tilhængere spyttede 40 millioner dollar i festkassen, mens 115 millioner dollar blev hentet fra det offentliges skattekiste. Regningen for festlighederne i forbindelse med Obamas indsættelse ventes at blive lige så stor.

- Det virker som USA kunne finde en bedre anvendelse for de penge, skriver avisen.

Inauguration Day, som højtideligheden hedder, finder sted søndag den 20. januar.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen