Sjusk gjorde ti nazimord mulige

Minister: Nazistisk bande burde have været anholdt allerede i 1998

Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt og Beate Zschäpe gik under jorden, da de blev efterlyst i 1998 og levede som en trekant indtil afsløringen i november 2011. Foto: Bundeskriminalamt.
Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt og Beate Zschäpe gik under jorden, da de blev efterlyst i 1998 og levede som en trekant indtil afsløringen i november 2011. Foto: Bundeskriminalamt.

Mordene på ni indvandrere og en politibetjent i Tyskland kunne have været undgået, hvis myndighederne havde været deres opgave voksen.

De tre nynazister, Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt og Beate Zschäpe blev allerede i 1998 kendte som voldelige nazister og bombebyggere, alligevel lykkedes det ikke myndighederne at stoppe dem.

De begik mordene i årene 2000 til 2007, og banden blev først afsløret, da Mundlos og Böhnhardt for et år siden begik selvmord efter et mislykket bankrøveri. De blev kendt som Zwickau-banden efter deres hjemsted i det østlige Tyskland.

Se også: Tidslinje: Zwickau-banden fra 1991 til 2011

- Med den nødvendige sensibilitet og professionalitet hos politiet og andre justitsmyndigheder kunne man med næsten 100 procents sikkerhed have fundet de tre, muligvis endnu før de første mord, hvis man havde reageret på anholdelsesbeslutninger og startet en efterforskning, siger delstaten Sachsen-Anhalts indenrigsminister Holger Stahlknecht, CDU, til Mitteldeutschen Zeitung.

Aktstykker tilintetgjort
Myndighederne har været under voldsom kritik, og både den civile efterretningstjeneste på forbundsplan (Bundesverfassungsschutz) og efterretningstjenester i delstater har tilintetgjort aktstykker om overvågningen af det nynazistiske miljø.

Læs også:

Se også: Kvinde tiltalt for ti nazi-mord

Delstaten Berlins efterretningschef, Claudia Schmid, måtte i dag indrømme, at myndigheden 'ved en beklagelig fejltagelse' havde destrueret aktstykker i 2010.

Overvejer partiforbud
Indenrigsminister Holger Stahlknech bygger sine hårde beskyldninger på nogle rundskrivelser fra den civile efterretningstjeneste. Her blev der i 1998 og igen i 2000 gjort opmærksom på bandens eksistens og kriminalitet, uden at hverken politi eller statsadvokatur i de 16 delstater reagerede.

Holger Stahlknecht er formand for en arbejdsgruppe nedsat af delstaterne, som skal overveje, om det nynazistiske parti, NPD, skal forbydes. Zwickau-gruppen havde kontakt til medlemmer af partiet og fik bl.a. hjælp med logistikken, det vil sige fremskaffelse af falske papirer og våben samt udspionering af banker med henblik på røverier. Stahlknecht går ind for et forbud.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen