Eksperter: Kina skifter næppe kurs under Xi

Kinas ny ledelse lancerer ikke store politiske eller økonomiske reformer lige med det samme, mener eksperter.

Xi Jinping har ventet i kulisserne i fem år, inden han torsdag blev udpeget som leder af Kinas kommunistparti.

Men trods mange store ord på partiets kongres har det været småt med konkrete planer for Kinas fremtid.

Iagttagere forventer dog ingen større kursændringer fra den nye kinesiske rorgænger i de første år.

Flere analytikere peger på, at nogle af kommunistpartiets mest liberale kræfter er placeret nederst i hierarkiet blandt de syv personer i partiets nyvalgte dominerede organ, Politbureauets Stående Komité.

- Vi har grund til at være optimistiske, idet flertallet af de nye medlemmer af komitéen ser ud til at være reformvenlige, siger analytiker Amy Yuan Zhuang fra Nordea.

- Der er imidlertid tre faktorer angående sammensætningen af komitéen, der får os til at sænke vores forventninger, fortsætter hun.

Analytikeren peger blandt andet på, at to af de mest liberale topembedsmænd, Wang Yang og Li Yuanchao, ikke har fået plads i komitéen.

Ifølge Financial Times er den nye ledelse konservativ og "den vil sandsynligvis foretrække forsigtige økonomiske reformer og styre uden om mere radikale politiske ændringer", skriver avisen.

Professor David Kelly, ekspert i kinesisk politik, er enig.

- Det her er en ledelse, som ikke vil lancere dybtgående reformer lige med det samme. Vi mangler at se, hvor stor en politisk kapital den kan opbygge. Og om den kan få lukket nogle af de pinlige skandaler blandt eliten, siger Kelly ifølge BBC.

Amy Yuan Zhuang hæfter sig også ved, at Xi Jinping i sin tale udtrykkeligt sagde, at Kina ikke vil "skifte flag" - en metafor for at gå væk fra det nuværende politiske regime - og at han sagde, at Kina ikke vil kopiere den vestlige verdens politiske system.

- Ud fra hans påstand om, at der findes mange former for demokrati, vurderer vi, at Kina ikke vil ændre sig til et fuldgyldigt demokratisk regime i de kommende fem år, skriver analytikeren.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen