Udrensning i Kinas topledelse

Tilhængere af præsident Hu Jintao får kun to pladser i den nye ledelse - Xi Jinping sidder på fem

Kinas nye ledelse blev præsenteret i Beijing i nat dansk tid. (Foto: AP)
Kinas nye ledelse blev præsenteret i Beijing i nat dansk tid. (Foto: AP)

Efter ti år som Kinas leder må Hu Jintao, 69, vinke farvel til næsten al indflydelse, og hans tilhængere kommer i mindretal i politbureauets stående udvalg, hvor den egentlige magt ligger. Det blev klart, da Kinas nye ledelse blev præsenteret klokken 04.54 i nat (dansk tid)..

Hu har måttet opgive sin post som formand for militærkomitéen, som ellers har været den post, som tidligere ledere har brugt til at sikre fortsat indflydelse. Det hele er slut, når han til foråret også går som præsident.

Kina får en stærk leder
Xi Jinping, 59, bliver en meget stærk leder. Han er som ventet valgt til generalsekretær for kommunistpartiet og sidder på fem stemmer i det stående udvalg, mens Hu kun har fået to tilhængere valgt, hvoraf den ene er den kommende ministerpræsident, Li Keqiang. Hu's nærmeste medarbejder, Hu Chunhua, kaldet 'Lille Hu' kom ikke med.

Læs også:

Se også: Kinas nye kejser var i arbejdslejr

Det voldsomme magtskifte ligner en udrensning og en hævn mod folkene omkring Hu, fordi de har skabt alt for stor opmærksomhed om partiledelsens korruption. Det reddede ikke Hu, at han gjorde korruption til hovedemne for sin sidste store kongrestale.

Korruptionen blev afsløret
På Hu's vagt er partilederen Bo Xilais vellevned blevet alt for dokumenteret. Hustruen er blevet dødsdømt for mordet på en britisk forretningsmand, og parrets søn har vakt pinlig opmærksomhed som en playboy på britiske og amerikanske universiteter. Familien har smuglet en millionformue ud af Kina, hvis der ikke ligefrem er tale om milliarder. Nu venter retsopgøret med Bo Xilai.

Kort tid før kongressen blev Hu Jintao yderligere svækket, da hans nærmeste medarbejder, Ling Jihua, måtte flyttes fra magtens centrum til en beskeden post i arbejdsdirektoratet. Hans søn havde smadret en Ferrari i Beijing i selskab med to letpåklædte kvinder.

Premierminister er rigmand
Og Hu's premierminister, Wen Jiabao, blev svækket, da New York Times efter års undersøgelser kunne afsløre, at familien havde skabt sig en kæmpeformue. Hans gamle mor sad på enorme investeringer, formentlig som stråkvinde for sønnen.

Alt det har ramt Hu, og hans alliance af tidligere medarbejdere i det kommunistiske ungdomsforbund er brudt sammen. Den har typisk bestået af mænd, der kommer fra en beskeden baggrund og som har måttet arbejde sig op uden at kunne trække på familieforbindelser. Mange af dem har arbejdet i det centrale Kina, hvis økonomiske udvikling er langt efter udviklingen i de brølende kystregioner.

Læs også:

Se også: Xi og Obama skal starte forfra

Nu er magten overgået til de såkaldte 'princelinger', velhavende efterkommere af revolutionens helte. De betragter det som en selvfølge, at magten over riget er deres. Mange af dem har gjort tjeneste i Kinas rigeste by, Shanghai, der et handelscentrum. 'Princelingerne' har naturligt fokus på Kinas placering i verden, mindre på at skabe en økonomisk udligning.

Kapitalistisk kommunisme
Xi Jinping har besøgt over 40 lande og er stærk nok hjemme til at kunne indgå internationale kompromisser, blandt andet om valutakursen, som mange mener holdes kunstigt nede for at forbedre konkurrenceevnen. Xi og hans fæller er afhængige af et gnidningsløst forhold til omverdenen, så deres klienter i kystregionerne kan skabe sig større formuer.

Det kan desuden ventes, at Xi vil lempe vilkårene for udenlandske investeringer og gøre børser og banker mere gennemsigtige. Han er en stærk tilhænger af de store statslige virksomheder (SOE's), men vil udsætte dem for mere konkurrence.

Hvad man ikke skal vente af Xi er, at han indlader sig på en udvikling, der svækker partiets kontrol over Kina. Men kommunismen bliver mere kapitalistisk.

1 af 2 Kinas stærke leder, Xi Jinping. (Foto: AP)
2 af 2 Kinas nye ledelse blev præsenteret i Beijing i nat dansk tid. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen