Her er Kinas nye ledelse

De gamle mænd i kamp for at sikre deres fremtidige indflydelse

Hu Jintao (tv) og Jiang Zemin har kæmpet forbitret for at sikre sig mest mulig indflydelse i fremtiden. Foto: AP
Hu Jintao (tv) og Jiang Zemin har kæmpet forbitret for at sikre sig mest mulig indflydelse i fremtiden. Foto: AP

Partikongressen i Beijing var også et opgør mellem to aldrende ledere, Jiang Zemin, 86, der gik af i 2002, og Hu Jintao, 69, der nu er gået af som kommunistpartiets generalsekretær. Han bevarer posten som præsident indtil begyndelsen af 2013.

Opgøret mellem de to aldrende mænd har handlet om deres eftermæle, fastholdelsen af deres indflydelse og Kinas fremtidige udvikling. Det er almindeligt antaget, at Jiang Zemin har brugt sin post som 'ældre statsmand' til at begrænse Hu Jintaos indflydelse.

I nat fortalte kilder i militæret, at Hu opgiver sin post som formand for den stående militærkomité, som en afgående leder ellers har kunnet beholde i to år. Det samler yderligere magt omkring Jiang Zemin og hans protegé Xi Jinping, selv om Hu skal have forlangt, at tidligere ledere ikke skal blande sig længere. De skal på aftægt.

De rige mod de fattige
De to er ledere af hver sin fraktion, og selvom fraktionerne ikke kan klemmes ned i firkantede kasser, er der nogle fællestræk:

Jiangs folk kommer udpræget fra kystprovinser med stor eksport. De er mere internationalt orienterede end Hus folk. Samtidig består Jiangs fraktion typisk af rige 'princelinger', revolutionens sønner, der mener, at de skal arve riget. Kredsen omkring Jiang har vist sig mere handlekraftig end kredsen omkring Hu.

Læs også:

Se også: Kinas blå bog

Hus folk kommer udpræget fra mindre privilligerede hjem, har typisk haft en opvækst i de mere fattige provinser i det centrale Kina og har vist større interesse for social udligning end brølende vækst. Målet er 'et harmonisk samfund', men skridtene i den retning har været forsigtige og tøvende.HU JINTAOS STØTTER

Li Keqiang

Han kommer fra en mellemklassefamilie og startede som Hu sin karriere i ungkommunisternes forbund. Det har været en samlebækken for politikere uden familiære forbindelser til revolutionens helte. Li har i sit virke i det indre Kina lagt vægt på, at 'mindst en person i hver familie skal have arbejde', og han har gennemført store boligbyggerier (55 kvadratmeter pr familie) til afløsning af slumkvarterer. Li regnes ikke for en modig politiker som Zhu Rongji (1993-2003) eller lige så karismatisk som Wen Jibao (2003-2013). Lis største styrke er hans mange forbindelser til folk, der har haft det samme karriereforløb. Han har fremmet økonomisk udvikling i økonomisk svage provinser, men er blevet gjort ansvarlig for en HIV-epidemi, skabt gennem blodtransfusioner. Født 1955.

Liu Yunshan

Han hidtil ført en skarp politik over for ytringsfriheden på internettet og ventes at få det øverste ansvar for partiets propaganda og 40.000 'cybercops', som kontrollerer nettet. Liu har beklaget, at 'det ikke er muligt at kontrollere spredningen af information' og kræver 'bestemte regler overholdt'. Han har som Hu en fortid i ungdkommunisternes forbund og har gjort karriere i det indre Kina, herunder i Tibet. Født 1947.JIANG ZEMINS STØTTER

Xi Jinping

Han har fået et ufortjent ry for at være konservativ eller forsigtig, fordi han sjældent udtalelser sig ideologisk, men Xi er en mand, der får tingene gjort. Xi sammenlignes med tidligere ledere 'som tænkte stort, lave store forandringer og tog store risici'. Han kan støtte sig til Jiang Zemin (partichef 1992-2002) og hans Shanghai-gruppe, han har selv tætte forbindelser til militæret, og så er han en 'princeling', det vil sige efterkommer af en af revolutionens helte. Xi vil have en bredere magtbase end forgængeren Hu. Han vil ikke nøjes med at tale om at bekæmpe korruption, men vil også gøre noget ved det. Han har talt om en åbning af den kinesiske økonomi, så udenlandske firmaer får lettere ved at etablere sig. Født 1953.

Wang Qishan

Han er kendt som 'chef for brandvæsnet', fordi han tit er blevet brugt til at løse presserende problemer. Wang har familiemæssige forbindelser til Jiang og gjorde indtil 1997 karriere som bankmand. Han støtter de statsejede virksomheder (SOE's), men ventes at ville åbne for konkurrence ude fra. Wang er en af de mest populære ledere i den femte generation, som nu får magten. Han genopbyggede partiets troværdighed efter SARS-skandalen 2004 (ledelsen skulte en alvorlig epidemi). Han ventes at blive sat i spidsen for bekæmpelse af korruption og opretholdelse af partidisciplinen. Det giver Xi Jinping et mægtigt våben i hånden. Født 1948.

Zhang Dejiang

Han ventes at få en central rolle i partiet, muligvis som ansvarlig for bekæmpelse af korruption. Trods tætte forbindelser til Jiang Zemin betragtes Zhang som en hårdnakket modstander af en internationalisering af Kinas erhvervsliv. Han forsvarer de statsejede virksomheder, der for længt er blevet store tunge mastodonter, der afkaster et meget ringe udbytte trods en direkte eller skjult statsstøtte. Zhang spiller en hovedrolle i Kinas forbindelser med Nordkorea. Født 1946.

Zhang Gaoli

Han har ført en lav profil gennem hele sin karriere, men det vides, at en datter er gift med en mangemillionær fra Hong Kong. Zhang har især arbejdet i kystprovinserne, hvilket nærmest medfører en interesse for international samhandel. Zhang. Han støtter Jiang Zemins ideologi om partiets 'tre søjler', der også også inkluderer direktører og kapitalister. Men hvis han har et selvstændigt politisk budskab, har han holdt det for sig selv. Zhang var i København i juni i år for at underskrive handelsaftaler. Født 1946.

Yu Zhengsheng

Han er en af de mange 'princelinger', arvinger til riget, og bliver det ældste medlem af den nye ledelse. Hans familiebånd tæller både en general i Chiang Kai-sheks nationalistiske hær og forbindelser til reformatoren Deng Xiaoping. Yu er belastet af nogle korruptionsaffærer, men gælder som en reformvenlig leder. Født 1945.

Primærkilder: China Leadership Monitor og BBC.

1 af 2 Li Keqiang (tv) og Xi Jinping skal forsøge at finde frem til et parløb, Li som premierminister og Xi som præsident. Foto: AP
2 af 2 Hu Jintao (tv) og Jiang Zemin har kæmpet forbitret for at sikre sig mest mulig indflydelse i fremtiden. Foto: AP
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen