Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

86-årigt stenansigt kan miste magten

Jiang Zemin og hans tilhængere fra Shanghai-fløjen i Kinas kommunistparti kan miste afgørende indflydelse, hvis den afgående præsident Hun Jintao helt giver slip på sin magt

Med stenansigt sad 86-årige Jiang Zemin gennem partikongressen på sin plads ved siden af efterfølgeren, den nu afgående partiformand og præsident Hu Jintao, som nu kan sætte en stoppe for den gamle mands store magt. (Foto: AP)
Med stenansigt sad 86-årige Jiang Zemin gennem partikongressen på sin plads ved siden af efterfølgeren, den nu afgående partiformand og præsident Hu Jintao, som nu kan sætte en stoppe for den gamle mands store magt. (Foto: AP)

På forreste række og med stenansigt har 86-årige Jiang Zemin - siddende mellem præsident Hu Jintao og premierminister Wen Jiabao - i en uge fulgt de lukkede 'forhandlinger' på det kinesiske kommunistpartis 18. kongres.

Tirsdag sluttede kongressen, men først i morgen, torsdag, vil omverdenen - både den kinesiske og den internationale - få at vide, hvordan et af de vigtigste resultater af kongressen lander:

Valgt enstemmigt
I hemmelighed har kongressen udpeget - 'valgt' vil nok være et lidt forkert udtryk - partiets centralkomité. Det er dog kommet frem, at den forventede kommende parti- og statschef, Xi Jinping, blev 'valgt' enstemmigt.
Læs:

Politik - 8. nov. 2012 - kl. 10:59 Tag en kop te, Xi - nu skal du lede Kina

Hermed er Xi Jinpings magtperiode indledt. Han ventes at blive udpeget som partiformand i morgen, og næste forår ventes han at overtage også præsidentposten fra den afgående, Hu Jintao.

Den mest magtfulde post
Spændingen knytter sig nu mest til, hvornår Xi Jinping overtager den tredje af Hu Jintaos poster, måske den mest magtfulde: Formandsposten i Den Centrale Militærkomité.

Det er herfra, magten over den voksende supermagts militærapparat ledes. Hvis Xi også overtager den post i sammenhæng med det øvrige magtskifte, vil han blive en meget stærk leder.

Det var Hu Jintao ikke - specialet ikke i sine første år. For hans forgænger - manden med stenansigtet på hæderspladsen under kongressen, Jiang Zemin - beholdt det faste greb om militæret i to år, efter at han i 2002 videregav formandsposten i kommunistpartiet og i 2003 præsidentposten til Hu.

Gammelmandsvældet
Efter adskillige iagttageres opfattelse har Jiang Zemin stadig et afgørende ord at skulle have sagt i kinesisk toppolitik. Hu Jintaos ti år som supermagtens leder har været præget af eks-lederes trækken i trådene bag facaden.

Gammelmandsvældet er ikke noget nyt i Kina, tværtimod. Tidligere bestod den såkaldte 'centrale rådgivende komité' især af sådanne veteraner - en del faktisk revolutionsveteraner - men komiteen blev nedlagt i 1992 af den mand, som især forbindes med Kinas overgang fra maoistisk revolution til mere moderne statsledelse - Deng Xiaoping, manden, som sagde de berømte ord om, at det er lige meget, om katten er rød eller grå, bare den fanger mus!

Håndplukket af Deng
Det var samme Deng, som håndplukkede Jiang Zemin som det nye Kinas leder i 1989 efter tragedien på Tienanmen-pladsen. Men Jiang prøvede, da han trådte tilbage som partileder i 2002, at genindføre traditionen om enorm indflydelse til den afgående. I det uformelle parti-hierarki anses den 86-årige for at være placeret mellem den formelle nummer ét, Hu, og den formelle nummer to, Wu Bangguo, som er formand for Folkekongressens stående komité.

Nu er der tegn på, at Hu Jintao, som en af sine sidste handlinger som Kinas leder, vil gøre en ende på Jiang Zemins magt. Det kan han gøre ved ikke at følge Jiangs eksempel og klamre sig til posten som hærens øverste leder. Får Xi Jinping denne post med det samme, vil magten i étpartisystemet entydigt ligge hos partiformanden, præsidenten.

Og rollen som magtens bagmænd vil flyttes fra Jiang Zemins uformelle såkaldte Shanghai-fløj til Politbureauets Stående Komité, det forum på hidtil ni, fremover formentlig syv personer, som udgør den formelle partiledelse, og som også ventes udpeget i morgen, torsdag.

1 af 3 86-årige Jiang Zemin måtte hjælpes på plads i den kæmpemæssige kongreshal, men da han én gang fik sat sig, holdt han stilen. Og da kongressen sluttede, kom hans tilhængere og beundrere væltende for at hilse på, mens hans sidemand, afgående partichef Hu Jintao, stilfærdigt kunne pakke sine papirer og forsvinde uantastet. (Foto: AP)
2 af 3 Jiang Zemin bevarede sit stenansigt under langt det meste af den syv dage lange kongres. Kun få gange antydede han et smil - og så slog det helt usædvanligt også igennem, at han kedede sig lidt... (Foto: AP)
3 af 3 Med stenansigt sad 86-årige Jiang Zemin gennem partikongressen på sin plads ved siden af efterfølgeren, den nu afgående partiformand og præsident Hu Jintao, som nu kan sætte en stoppe for den gamle mands store magt. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen