EU budgetforhandlinger brudt sammen

Forhandlingerne om EU's budget for 2013 er brudt sammen. EU-Parlamentet har meldt afbud til aftenens møde

Forhandlingerne om EU's budget for 2013 er brudt sammen, endnu inden de kom i gang tirsdag aften i Bruxelles.

Det var meningen, at de forhandlinger mellem medlemslandene, EU-Parlamentet og kommissionen, der blev afbrudt under stort rabalder sent i fredags, skulle have været genoptaget tirsdag klokken 19.

Men få timer før mødet meddeler Europaparlamentets formand, Martin Schulz, at man ikke ser nogen grund til at dukke op, fordi der end ikke kan opnås enighed om restbudgettet for indeværende år.

Fristen for at nå til enighed ud fra det eksisterende forslag fra EU-Kommissionen udløber ved midnat.

Parlamentet støtter kommissionens opfattelse af, at de 27 medlemslande skal frigive yderligere 67 milliarder kroner allerede i år.

- Der er brug for de penge, for at EU kan leve op til sine juridiske forpligtelser - altså at betale regninger for varer, arbejde og service, der allerede er leveret, skriver parlamentsformand Schulz i en kort pressemeddelelse.

Kommissionen og parlamentet siger, at pengene allerede er brugt til konkrete projekter. Og at medlemslandene i december sidste år lovede at betale, når regningerne kom.

Men landene har ifølge en diplomatisk kilde insisteret på, at kommissionen "skal vende alle skuffer og skabe på hovedet og ryste dem en gang til" for at finde penge til at dække hullet.

Ifølge Ritzaus oplysninger regner medlemslandene stadig med at samles til møde tirsdag aften. Men de har på forhånd gjort det klart, at konsekvensen af et sammenbrud tirsdag vil være, at kommissionen må komme med et helt nyt budgetforslag.

Det ventes først at komme til forhandling til næste år.

Forhandlingerne om budgettet for 2013 har formelt ingen forbindelse til forhandlingerne om EU's langtidsbudget, som skal diskuteres af stats- og regeringscheferne på et topmøde i slutningen af næste uge.

Men alle parter har på forhånd åbent erkendt, at et sammenbrud tirsdag kan gøre det endnu sværere at enes om det store budget.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen