Turunen: Malta sender EU et fortidslevn

Maltas kandidat til den ledige post som EU-kommissær kan vente en ublid modtagelse i Europaparlamentet

Der er lagt op til et gevaldigt rivegilde, når Europaparlamentet i Bruxelles tirsdag eftermiddag ved en høring skal vurdere, om Maltas udenrigsminister, Tonio Borg, egner sig til at overtage den ledige post som EU's kommissær for sundheds- og forbrugerpolitik.

- Jeg synes, de har sendt os et fortidslevn. Det virker som om, de gerne vil af med ham på Malta. Men vi vil altså heller ikke rigtig have ham her. Medmindre han svarer utroligt godt for sig i eftermiddag, siger den danske europaparlamentariker Emilie Turunen (SF).

Kommissionsformand José Manuel Barroso har allerede sagt god for Borg som Maltas afløser for John Dalli, der for en måned siden reelt blev fyret som kommissær som led i en speget korruptionssag om snustobak.

Men flere organisationer har skabt tvivl om Tonio Borgs kandidatur på grund af hans holdninger til kvinders og homoseksuelles rettigheder. Det er spørgsmål, der kan blive relevante for ham som sundhedskommissær.

Kritikerne henviser blandt andet til, at Borg har været imod en lov om homoseksuelles rettigheder på det maltesiske boligmarked, har stemt imod en skilsmisselov og støtter fængselsstraf for kvinder, der har fået foretaget abort.

- Han er ikke bare en lille smule konservativ. Det er jo en ærkekonservativ. For mig er han simpelthen for langt uden for skiven, til at man bare kan sige, at han er en del af Europas politiske bredde, siger Turunen.

Også danske Britta Thomsen (S) dukker op for at høre Borg forklare sig.

- Det bliver en tough høring. Det er der ingen tvivl om, siger Thomsen.

De danske parlamentarikere erkender, at parlamentet ikke formelt kan blokere for ansættelsen af en ny kommissær. Men de tror, presset kan blive for stærkt for kommissionsformand Barroso.

- Jeg tror ikke, det er givet, at Borg ender med at blive kommissær. Det kommer an på, hvor langt Barroso vil gå for at beskytte ham. Men hvis han får et helt parlament på nakken, tror jeg, Barroso vil få svært ved bare at tage ham om bord, siger Emilie Turunen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen