Japan vil poste milliarder i Centralasien

Centralasiens vigtige geopolitiske placering og mange naturrigdomme gør regionen interessant for Japan.

Japan har lørdag lovet at iværksætte projekter til en værdi af godt fire milliarder kroner i projekter i Centralasien for at hjælpe den ressourcerige region med at fremme handel, energibesparelser og regionalt samarbejde for at stabilisere det nærliggende Afghanistan.

Forpligtelserne er en følge af et møde i Tokyo mellem udenrigsministre fra Japan og de fem centralasiatiske lande: Kasakhstan, Kirgistan Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

- Vi har haft åbenhjertige diskussioner om at opbygge et stærkere, rigere og mere åbent Centralasien, siger den japanske udenrigsminister, Koichiro Gemba, til journalister efter det fjerde Centralasien plus Japan Dialogmøde. Det første var i Kasakhstan i 2004.

Ifølge en fælles udtalelse vil projektet dække fem områder, som er handelsinvesteringer, miljøet og energibesparelser, indsnævring af velfærdskløften, regionalt samarbejde for at stabilisere Afghanistan og samarbejde om katastrofeforebyggelse.

- At fremme samarbejde mellem Japan og Centralasien vil bidrage til at opretholde fred og stabilitet i Afghanistan og løse problemer i det internationale samfund, siger Gemba i sin tale ved åbningen af mødet.

Den japanske premierminister, Yoshihiko Noda, sagde fredag til de besøgende ministre, at han synes, at Centralasien er et meget vigtigt område, fordi regionen geopolitisk ligger et vigtigt sted, og fordi området er rigt på ressourcer og energi.

Japans regering ønsker ifølge flere medier, at japanske virksomheder kommer til at spille en større rolle i mineralhandlen i regionen, som har store forekomster af råolie, naturgas, uran og andre naturressourcer.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen