Kinas nye førstedame - mere kendt end Xi

Kina får en verdensdame ved den nye leders side, når Xi Jinping og hans kone, sangeren Peng Liyuan, bliver en del af verdens top-kendisser

Nuværende vicepræsident i Kina, Xi Jinping, ved åbningen i dag af den 18. partikongres i Beijing, hvor han får partiets ledelse overdraget. Hans kone, Peng Liyuan, er en megakendt sanger i Kina - her fotograferet i 2007. Billedet af Kinas kommende førstedame blev gjort tilgængeligt for internationale medier i november 2010, efter at Xis karriere var lagt på plads. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Nuværende vicepræsident i Kina, Xi Jinping, ved åbningen i dag af den 18. partikongres i Beijing, hvor han får partiets ledelse overdraget. Hans kone, Peng Liyuan, er en megakendt sanger i Kina - her fotograferet i 2007. Billedet af Kinas kommende førstedame blev gjort tilgængeligt for internationale medier i november 2010, efter at Xis karriere var lagt på plads. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)

Når 59-årige Xi Jinping I løbet af den igangværende 18. kinesiske partikongres bliver kåret som Kinas kommende leder, får kineserne noget så specielt som en førstedame, der er mere kendt end sin mand.
Læs:

Politik - 8. nov. 2012 - kl. 10:59 Tag en kop te, Xi - nu skal du lede Kina

Peng Liyuan, som fylder 50 i denne måned, begyndte sit voksne liv som soldat i Folkets Befrielseshær i 1980. Hun var helt almindelig fodtudse, men hurtigt begyndte hun at gøre sig kendt, fordi hendes åbenlyse sangtalent blev brugt af hæren til at give de kinesiske tropper et skud god moral.

I 1982 blev Peng Liyuan landskendt, fordi hun deltog i det kinesiske stats-tv’s nytårsgalla.

Xis familie ikke ret glad
Omkring den tid traf den unge militære sanglærke den noget ældre, nyskilte Xi Jinping. Det skete gennem fælles venner. Xi havde, fortalte Peng i 2007 i et sjældent interview i Zhejiang Daily, en ret akademisk tilgang til sit nye bekendtskab, som han gerne forhørte om kinesisk folkemusik, som er Peng Linyuans speciale.

Han var overhovedet ikke, fortalte Peng avisen, klar over, hvor berømt hun var - hun havde bevidst taget militæruniform på til deres første møde for ikke at spille på sit uomtvisteligt gode udseende. Men hans viden om og interesse for hendes slags musik vakte hendes interesse.

Med sin baggrund som en af Kinas ’små prinser’ – søn af en berømt revolutionshelt, Xi Zhongxun – var det ikke nemt for Xi Jinping at få sin families opbakning til forholdet til den unge sangerinde.

Sang i USA og Canada
På den anden side var – og er! – netop revolutionsheltenes børn betragtet som højrøvede og korrupte, men her havde Xi Jinping et lidt andet omdømme og blev anset som beskeden mand med lav profil.

Begges forældre accepterede efterhånden forholdet, og i september 1987 blev parret gift.

Kun fire dage senere måtte Peng Liyuan forlade sin mand for at tage til hovedstaden Beijing for at optræde på en national festival, og umiddelbart efter rejste hun til USA og Canada for at optræde.

Lever adskilt - men har en datter
Angiveligt har ægtefællerne levet hver deres liv i det meste af ægteskabet. Peng Liyuan har tilbragt sin tid i Beijing, hvor hun er tilknyttet Kinas Musikkonservatorium. Hun har både en bachelor- og en mastergrad fra konservatoriet. Xi derimod har i lange perioder opholdt sig i andre dele af Kina, hvor han har haft sine politiske poster.

De har dog fået datteren Xi Mingze – også kaldet Xiao Muzi – i 1992.

Den kommende kinesiske førstedame er politisk aktiv og medlem af en særlig rådgivende folkeforsamling, som er en slags kinesisk overhus.

En Carla - eller en Jiang Qing
Da Xi Jinping i 2008 var rykket op til sin nuværende position i Kinas magthierarki, var Peng for første gang siden 1982 ikke med i tv-stationen CCTV’s nytårsgalla.

Om Kina er helt parat til at få en førstedame, som i mangt og meget kan minde om den tidligere franske præsidentfrue, Carla Bruni-Sarkozy, må vise sig. For eksempel er det omtalte interview i Zhejiang Daily angiveligt fjernet af alle hjemmesider, som er tilgængelige i Kina.

Sidst, Kina har haft en rigtig kendt førstedame, var det Formand Maos kone, Jiang Qing, som efter Maos død blev symbolet på mange rædsler, som kineserne havde været udsat for under kulturrevolutionen.

Goodwill-ambassadør for WHO
Det er dog ikke den slags rædsler, Peng Liyuan forbindes med. Men i 2008, da 80.000 mennesker omkom eller forsvandt ved Sichuan-jordskælvet, tog hun straks til katastrofeområdet og gav en række koncerten til fordel for ofrene, mens teenagedatteren deltog i det praktiske hjælpearbejde.

Peng har desuden - sammen med den amerikanske megamilliardær Bill Gates - aktivt støttet den verdensomspændende kamp imod rygning. Hun er goodwill-ambassadør for FN's sundhedsorganisation, WHO, hvor hun blandt andet har arbejdet for at skaffe penge til kampagner om hiv/aids og tuberkulose.

Fakta om Xi Jinping

* Vicepræsident Xi Jinping ventes at blive udpeget til præsident i Kina i 2013 som afløser for Hu Jintao.

* Han har en lang og flot karriere inden for kommunistpartiet, men det er formentlig på grund af ægteskabet med sangerinden Peng Liyuan, der i øvrigt også er højtstående officer i militæret, at mange almindelige kinesere kender ham.

* Xi har også en datter, som studerer på Harvard-universitetet i USA.

* Han har revolutionsblod i sine årer, og det er revolutionsblod af den ægte vare.

* Hans far var en helt fra den kinesiske revolution. Han hed Xi Zhongxun og kæmpede side om side med den gamle leder Mao Zedong.

* Vicepræsident Xis unge år var præget af Kinas voldsomme begivenheder under Maos kulturrevolution i slutningen af 1960’erne.

* Den unge mand blev beordret ud af læreanstalterne og ud på landet for at blande sig med bondestanden.

* I 1975 - et år efter, at han meldte sig ind i kommunistpartiet - blev han optaget på det prestigefyldte Tsinghua-universitet i Beijing.

* Over de næste 30 år arbejdede han sig op imod den position, han har nu, via lederstillinger inden for staten.

kilde: /ritzau/AFP

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen