Præsidentdramaet: Taberen kan vinde

Valget ventes at udløse langvarige og beskidte retsopgør

Barack Obama havde et lille klap på skulderen til Mitt Romney ved debatten sidste onsdag, men han slap skidt afsted fra den. Foto: AP
Barack Obama havde et lille klap på skulderen til Mitt Romney ved debatten sidste onsdag, men han slap skidt afsted fra den. Foto: AP

Udfordreren Mitt Romney fører i flere landsdækkende meningsmålinger, men han risikerer at tabe valget, selv om han får flere stemmer end præsident Barack Obama. Hjemmesiden Real Clear Politics har et gennemsnit af målingerne, der giver 47,3 procent til Romney og 46,3 procent til Obama. Det giver et sikkert genvalg til Obama.

Mitt Romney skal ifølge tv-stationen ABC vinde med mere end 51 mod 49 procent i forhold til Obama (der er også andre kandidater), hvis han skal nærme sig en sejr. Årsagen er det amerikanske valgsystem. I hver delstat (bortset fra to små) går alle valgmændene til vinderen.

Stort flertal hjælper ikke
Det system favoriserer Demokraterne. Republikanernes overvældende styrke i Midtvesten giver ikke mange valgmænd. Det er ligegyldigt om de tager Nebraska med 80 eller 60 pct. af stemmerne. De får stadig kun fem valgmænd. Der skal 270 til et valg.

Barack Obama er nogenlunde sikker, men han kan ikke tåle at tabe debatten med Mitt Romney på tirsdag. Han mangler stadig at fremlægge et program for de næste fire år, og han har ikke alverden at pege på fra de første fire.

Læs også:

Se også: Obama afsondret i Det Hvide Hus

Nattens debat mellem vicepræsidentkandidaterne, Joe Biden og Paul Ryan, ser ikke ud til at have flyttet mange stemmer. Begge lejre var tilfredse med deres mands aggressive tilgang til en ganske underholdene debat.

Læs også:

Politik - 4. okt. 2012 - kl. 05:58 Måling: Romney gav Obama røvfuld

Barack Obama har en sikker føring langs Stillehavskysten, i det nordøstlige USA og endelig i staterne omkring de store søer. Alle republikanske præsidenter har vundet Ohio, men mange virksomheder i delstaten er underleverandører til bilindustrien i Detroit, som Romney ikke ville hjælpe. Det giver Obama en komfortabel føring.

Romney har lang vej hjem
Trods Mitt Romneys fremgang efter sidste onsdags præsidentdebat, giver hjemmesiden electoral-vote.com han kun 220 valgmænd, mod 294 til Obama. 24 er usikre.

I opgørelsen er svingstater som Florida (29 valgmænd) og Virginia (13) tillagt Romney. De to usikre stater er North Carolina (15) og Colorado (9). For at vinde skal Romney vinde de to sidstnævnte stater samt f.eks. Ohio (18) og Wisconsin (10). Og så må han ikke miste en eneste stat.

Valget kan blive afgjort i retten som i 2000, da højesteret med fem stemmer mod fire standsede en omtælling i Florida. Denne gang kan valgresultatet afhænge af nogle ganske få hundrede stemmer i stater som Nevada, New Mexico eller Colorado. Derfor har begge kampagner advokaterne på plads.

Foretrækker europæisk valg
En meningsmåling har tidligere vist, at to tredjedele af amerikanerne foretrækker et europæisk valgsystem som f.eks. det franske, hvor vinderen ganske enkelt er den, der har fået flest stemmer. Det vil stort set udelukke risikoen, at et fåtal af stemmer i en lille delstat bliver afgørende.

Det er helt sikkert, at debatten vil blusse op, hvis det er taberen, der rykker ind i Det Hvide Hus.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen