'Mögungens' nedtur: Et år i modvind

Efter et år som udskældt skatteminister ser det ud til, at Thor Möger Pedersen bliver vippet af pinden

Anette Vilhelmsens indtog på toppen af SF's kransekage ser ud til at koste Thor Möger Pedersens ministerpost. (Foto: Rumle Skafte).
Anette Vilhelmsens indtog på toppen af SF's kransekage ser ud til at koste Thor Möger Pedersens ministerpost. (Foto: Rumle Skafte).

Det var op ad bakke med brun sæbe fra start af for Danmarks yngste minister nogensinde, da Thor Möger Pedersen som 26-årig blev udnævnt som skatteminister 3. oktober sidste år.

Allerede fra start af blev han beskyldt for hverken at have kompetencen eller det vælgermæssige mandat til at bestride posten som skatteminister. Det lykkedes således ikke for Möger at blive valgt ind i Folketinget ved valget sidste efterår.

Nu et år og ti dage efter ser det ud til, at taburetten er væltet under 'Mögungen'

Ikke lang tid efter, at Annette Vilhelmsen blev udnævnt til ny formand for SF, lød det fra flere kilder tæt på den nye formand, at Thor Möger Pedersen vil få fyresedlen.

I så fald vil det være efter et år i modvind, at den unge SF'er må forlade sit embede.

ekstrabladet.dk ser tilbage på Thor Möger Pedersens år som minister, hvor han flere gange har været udsat for massiv kritik. Her er et par eksempler:

UDNÆVNELSEN

Da han blev udnævnt til skatteminister, var der flere ældre og mere erfarne SF'ere, der vred sig i tøjret og ikke kunne holde deres frustration tilbage.

– Jeg er meget forundret. Det er mærkeligt, besynderligt og specielt. Der er tradition for, at man enten udpeger ministre helt udefra eller udpeger en, der har et mandat fra vælgerne. Og Thor har jo netop været opstillet til folketingsvalget uden at få et mandat, sagde Pernille Frahm, der tidligere har dannet par med Villy Søvndahl.

Möger var heller ikke et vælgerhit:

Dansk politik - 3. okt. 2011 - kl. 11:17 26-årig 'skattefar' vraget af vælgerne

En af de store opgaver, den unge Möger fik lagt på sine skuldre, var den nye skattereform.

SKATTEREFORMEN

Tirsdag d. 29 maj fremlagde han regeringens forslag til en reform.

Her blev der igen fokuseret på den manglende erfaring og forståelse hos Thor Möger Pedersen, der aldrig har haft et arbejde udenfor politik.

- Hvis man ikke har erfaring fra arbejdsmarkedet, man kan relatere til, så mangler man altså noget. Det er umuligt at forstå folks hverdag og situation. Möger er sikkert dygtig, men han er en teknokrat og bestemt ikke folkelig, lød kritikken fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Læs også:

Se også: Så lidt har Thor Möger arbejdet

Enhedslistens Frank Aaen var heller ikke synderligt begejstret.

- Det er vanskeligt at se, at vi har fået en ny regering. Skattepolitikken er en katastrofe. Alt det, regeringspartierne sagde dengang, er man løbet fra. De, der blev snydt under VK-regeringen, bliver ramt igen. Det er helt uforståeligt for os, at en ny regering går videre end det, den gamle turde gennemføre, sagde Frank Aaen.

Den 22. juni blev der indgået en aftale mellem regeringen, Venstre og De Konservative om en ny skattereform.

- En chokaftale, lød det kort og kontant fra Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, der spåede svære betingelser for regeringen efter aftalen om Mögers skattereform.

Læs kommentaren:

Se også: Engell: En chok-aftale

- De næste 48 timer vil være særdeles afgørende for, om regeringen kommer til at overleve det her, eller om Enhedslistens hovedbestyrelse vil vælge at vælte Helle Thorning-Schmidt som en konsekvens af den blå aftale, sagde Hans Engell.

ÅRSMØDET

Også op til SF's landsmøde 13. – 15. april i år var Villys kronprins inde i et massivt uvejr. Oprøret ulmede i SF-baglandet og Thor Möger Pedersen stod for skud.

Med kun en dag til partiets landsmøde i Kolding gik flere SF-folketingsmedlemmer direkte til angreb på deres egen ledelse – formand Villy Søvndal og hans magtfulde kæledægge, skatteminister Thor Möger Pedersen.

Læs også:

Se også: Top-SF'ere i oprør mod Villy

- Der er en katastrofal mangel på ledelse i øjeblikket. Ja, der har groft sagt ikke været nogen ledelse siden valget, sagde et fremtrædende medlem fra SF’s folketingsgruppe, der ikke ønskede sit navn i Ekstra Bladet.

- Han fortæller myter om partiet, uden der er hold i det. Så bryder man partiet ned indefra. Hvis man lige pludselig siger, at alt, hvad partiet hidtil har stået for er ubrugeligt, så er det en kamikazestrategi. For man truer partiets livsnerve, sagde Flemming Bjerke, der er medlem af SF i Lejre.

1 af 3 Anette Vilhelmsens optur kan blive enden for Thor Möger Pedersens tid ved roret i Skatteministeriet. (foto: KHAN TARIQ MIKKEL).
2 af 3 Möger mens der stadig var noget at smile af. (Foto: Carsten Andreasen).
3 af 3 Anette Vilhelmsens indtog på toppen af SF's kransekage ser ud til at koste Thor Möger Pedersens ministerpost. (Foto: Rumle Skafte).
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen