Ordre til politi: Hold fingrene fra giftmord

Den morddømte Gu Kailais mand, den tidligere toppolitiker Bo Xilai, kan blive den næste på anklagebænken i den kæmpemæssige politiske kriminalskandale i Kina

Bo Xilai i sin storhedstid, da han fik masserne i Chongqing ud på gader og stræder med røde sangbøger i nymaoistisk stil. (Foto: AP)
Bo Xilai i sin storhedstid, da han fik masserne i Chongqing ud på gader og stræder med røde sangbøger i nymaoistisk stil. (Foto: AP)

I næste uge mødes Kinas absolutte politiske elite, Politbureauets Stående Komité, som består af supermagtens officielt mest magtfulde mænd overhovedet.

På mødet kan det blive besluttet at fratage den tidligere partichef i Kinas største kommune, Bo Xilai, hans medlemskab af kommunistpartiet og af Folkekongressen. Disse to medlemskaber er i øjeblikket dem, der formelt forhindrer Bo Xilai i at blive inddraget i den spegede giftmordsag, som i mandags kostede hans hustru Gu Kailai en betinget dødsdom. Det skriver det velrenommerede website Asia Times Online, ATol, i den udgave, som i Hongkong er dateret 23. august.
Se interaktiv grafik med sagens hovedpersoner her

Intet set eller hørt til Bo
Frem til i foråret var hendes mand, Bo Xilai, favorit til en af de ni pladser i den stående komité, når Kinas ledelse i de kommende måneder gennemgår sin ti-årlige fornyelse. Men da mysteriet om Neil Heywoods død begyndte at fylde i offentligheden, blev Bo strippet for sin position som partichef i Chongqing og som medlem af kommunistpartiets politibureau.
Læs også:

Se også: Bo Xilais fald: Lod Kinas præsident aflytte

Siden har offentligheden intet set eller hørt til den mand, som modsat de nuværende - afgående - topfolk har fremmet skikke i sit lokalområde, som har tydlige mindelser om Mao-tiden og kulturrevolutionen - så som afsyngelse af revolutionære sange i fællesskab på pladser og i parker.

Bos navn ikke nævnt i retten
I retssagen mod Gu Kailai - både i det retsmøde, som kort blev gennemført 9. august og det endnu kortere i mandags, da dommen blev bekendtgjort - har Gu taget det fulde ansvar for giftmordet, som hun dog gennemførte med hjælp fra en ansat fra sin og Bo Xilais husholdning. Bo Xilais navn har ikke som meget som været nævnt under retssagen.
Læs også:

Se også: Dødsstraf truer Kinas faldne powerpar

Nu spekuleres der i, om Gu Kailai har påtaget sig al skyld for at sikre, at Bo kan holdes væk fra offentligheden og den sensationelle sag. Det vil være forudsætningen for, at han kan gøre sig håb om et comeback i politik.

ATol skriver, at den kendsgerning ikke har været inddraget under retssagen, også har fremkaldt beskyldninger mod det kinesiske kommunistparti for at ville beskytte sit eget omdømme. Partiets image vil under alle omstændigheder lide alvorlig skade, hvis et politbureau-medlem, som Bo var, da Heywood blev myrdet, har været indblandet i en mordsag.

Politichef fik ordre til at droppe sag
Meget tyder på, at han i hvert fald må have vidst, at der var tale om mord. Fire højtstående politifolk fra hans administration - en af dem vicepolitichefen - er blevet idømt fængselsstraffe for at have lagt røgslør ud om den egentlige årsag til Neil Heywoods død på et hotelværelse i Chongqing i november i fjor. det er, skriver ATol, utænkeligt, at de har handlet på eget initiativ.
Læs også:

Se også: Sådan gav powerkvinden fuld mand gift

En af de ting, som fortælles om det, er, at Chongqings daværende politichef, Wang Lijun, som var Bo Xilais ven og nærmeste medarbejder, gave Bo direkte og omgående oplysning om, at Heywood var fundet myrdet. Men at han fik besked om at holde fingrene fra sagen!

Politichefen gik til USA-konsulat
Det var Wang, som kort tid efter henvendte sig på USA's konsulat og søgte asyl, mens han fortalte om giftmordet og - angiveligt - om andre forbrydelser, som Bo Xilai var involveret i. Det skete i februar i år - og først derefter begyndte sagen at rulle, blandt andet under stærkt pres fra regeringen i Neil Heywoods hjemland, Storbritannien.
Læs også:

Se også: Mystisk død og magtkamp i Kina under lup

Wang fik ikke asyl hos amerikanerne. Han overgav sig til de kinesiske myndigheder, og siden er han ikke set.

Retssagen og dommen over Gu Kailai er i øvrigt stærkt omdiskuteret. Vedholdende forlydender siger, at det slet ikke var Gu, som modtog dødsdommen, men at en ikke alt for vellignende dobbeltgænger, som var købt til fra anklagebænken at modtage og acceptere straffen, mens den hidtil så privilegerede stjerneadvokat og forretningskvinde er blevet gemt væk.
Læs også:

Se også: Mystikken fortsætter: Blev dobbeltgænger dømt til døden?

Ifølge ATol er det svært at forestille sig, at Bo Xilais eventuelle forhåbninger om et comeback har nogen gang på jorden. Han er ikke valgt som delegeret til den partikongres i efteråret, hvor fornyelsen i parti- og regeringsledelsen indledes.
Læs også:

Se også: Partiveteraner: Kinas demokrati er falsk

Partiets centralkomité mødes inden kongressen, og det er her, en beslutning om at smide Bo Xilai ud af Folkekongressen og partiet formelt kan tages - og det forventes, at den tidligere stjernepolitikers skæbne afgøres her.

Og smides han ud, venter formentlig et nyt kapitel i den sag, som ikke vil dø - Kinas største skandale i mere end en generation.

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia

1 af 2 Politikeren Bo Xilai med himmelvendte øjne under det sidste møde i Folkekongressen, han har deltaget i. Siden dengang i marts har ingen set noget til ham. (Foto: AP)
2 af 2 Bo Xilai i sin storhedstid, da han fik masserne i Chongqing ud på gader og stræder med røde sangbøger i nymaoistisk stil. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen