Skandalerne om Bo Xilai og Neil Heywood

Læs her artiklerne om det mulige drab på den britiske forretningsmand Neil Heywood og om hans tidligere ven, toppolitikeren Bo Xilias fald fra magtens tinder i Kina

Tre af skandalernes mest centrale personer. Den døde, måske myrdede britiske forretningsmand Neil Heywood og hans tidligere venner, powerparret Bo Xilai, tidligere toppolitiker, nu stødt ud i mørket, og hans kone Gu Kailai, stjerneadvokat og frettningskvinde og nu sigtet for drab på Heywood. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Tre af skandalernes mest centrale personer. Den døde, måske myrdede britiske forretningsmand Neil Heywood og hans tidligere venner, powerparret Bo Xilai, tidligere toppolitiker, nu stødt ud i mørket, og hans kone Gu Kailai, stjerneadvokat og frettningskvinde og nu sigtet for drab på Heywood. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)

Se grafikken på mobil her.

Kinas største politiske skandale siden kulturrevolutionen ruller i denne tid i medier verden over. Læs ekstrabladet.dk's dækning af sagen:

27. marts 2012:

Mystisk spion-dødsfald i Kinas magtkamp
15. marts i år fyrede den centrale ledelse af Kinas kommunistiske parti en af det mægtigste lands største politiske stjerner, partichefen i verdens største bykommune, Chongqing med 28 millioner indbyggere, Bo Xilai.

Omstændighederne omkring Bo Xilai betegnes af flere iagttagere som den største politiske skandale i Kina i en generation, og senest har et mystisk dødsfald i kredse, som beskæftiger sig med efterretningsvirksomhed, føjet yderligere drama til sagen og til direkte indblanding fra Kinas øverste ledelse.

31. marts 2012:

Kina blokerer hjemmesider efter kuprygter
Kina har blokeret for et antal hjemmesider og mikroblogger, som myndighederne beskylder for 'rygtespredning' i kølvandet på spekulationer om et kup i forbindelse med fjernelsen af en populær toppolitiker.

I alt 16 hjemmesider er blevet lukket, fordi de havde skrevet, at 'militære køretøjer var kørt ind i Beijing, hvor der foregår et eller andet,' skriver det officielle nyhedsbureau Xinhua

11. april 2012:

Kinesisk power-par i søgelys i drabssag
Alle Kinas større aviser havde onsdag forsidehistorier om en af de største politiske kriser i landet i årtier, som er centreret om nedturen for en af kommunistpartiets største stjerner, Bo Xilai, og anholdelsen af hans hustru, der sættes i forbindelse med drab på en britisk spion.

Bo Xilai, den karismatiske tidligere partileder i Kinas største bykommune, Chongqing, blev anset for at være på vej op mod de allerøverste magtlag i Kina - Politbureaus stående komité - indtil han overraskende blev fyret fra sin post i sidste måned.

17. april 2012:

Cameron vil tale mord-skandale med Kina
I dag vil den britiske premierminister David Cameron i sin embedsbolig i Downing Street i London konfrontere propagandachefen for Kinas kommunistparti, Li Changchun, med sin store interesse for, hvordan den 41-årige forretningsmand Neil Heywood i november 2011 kom af dage på et hotelværelse i Kinas største bykommune, Chongqing.Mystisk død og magtkamp i Kina under lup
18. april 2012: Få timer efter, at Storbritanniens premierminister David Cameron og udenrigsminister William Hague i går, tirsdag, havde holdt møde med deres officielle kinesiske gæst, kommunistpartiets propagandachef Li Changchun, lovede de kinesiske myndigheder en grundig, tilbundsgående undersøgelse af de omstændigheder, som knytter en britisk forretningsmands død på et kinesisk hotelværelse tæt sammen med den største politiske skandale i det mægtige Kina i en menneskealder.

18. april 2012:

Cameron truer sløve spionchefer med rødt kort
Tre måneder gik der, før den britiske efterretningstjeneste fortalte udenrigsminister William Hague, at der er tætte forbindelser mellem den største politiske skandale i Kina i en menneskealder - og så en britisk forretningsmands mystiske død på et kinesisk hotelværelse i Kina i november i fjor. Dét synes premierminister David Cameron overhovedet ikke om, skriver dailymail.co.uk i dag.

19. april 2012:

Blev han myrdet af sin elskerinde?
Den kinesiske ledelses løfte i går, onsdag, til Storbritanniens premierminister David Cameron om en tilbundsgående undersøgelse af en menneskealders største skandale i Kina har kun sat ekstra skub i nyheds- og rygtestrømmen, som nu er ved at blive for meget for diktaturet i en af verdens to supermagter. Blandt de rygter, som har sat gang i spekulationerne, er det om, at Neil Heywood havde en kæresteforhold til Gu Kailai, og at det var i dønningerne efter det, at hun sammen med en af powerparret Bo og Gus tjenestefolk forgav Neil Heywood i november i fjor.

19. april 2012:

Kinesisk milliardær anholdt i skandalesag
En af Kinas rigeste mænd, den 40-årige forretningsmand og fodbold-boss Xu Ming, er ifølge britiske medier blandt de omkring 40 personer, som er anholdt i forbindelse med efterforskningen af den britiske forretningsmand Neil Heywoods mystiske død i kæmpekommunen Chongqing i november i fjor.

20. april 2012:

Kina-skandalen: To torteret til døde
Mindst to mennesker blev torteret til døde efter ordre fra Kinas faldne politiske stjerne, Bo Xilai, under daværende borgmester og partileder Xilai og hans højre hånd, politichef Wang Lijuns højt profilerede kamp imod korruption og mafia-metoder i den kæmpestore kinesiske byprovins Chongqing. Det oplyser det britiske dagblad The Telegraphs medarbejder Malcolm Moore fra Chongqing. Hermed føjes nye facetter til det i forvejen meget brogede billede af mord og magtkampe i Kinas absolutte magtelite.

23. april 2012:

Kinesisk skandale hastesag for Obama
Den skandale, som i øjeblikket tordner løs i supermagten Kina i kølvandet på det formodede mord på en britisk statsborger, blev i februar også en sag for USA's præsident.

Barack Obama blev øjeblikkeligt informeret, da det amerikanske konsulat i den kinesiske by Chengdu i februar blev opsøgt af politichefen fra den nærliggende storby Chongqing, Wang Lijun.

24. april 2012:

Falden Kinaboss' familie vader i penge
Den tidligere partichef i Kinas største byprovins, Bo Xilai, gennede sine bysbørn ud på åbne pladser med røde sangbøger for, i bedste maoistiske stil, at hylde det kommunistiske Kinas traditionelle dyder.

Imens blev hans allernærmeste familie stille og roligt rigere og rigere. Men skandalen omkring den britiske forretningsmand Neil Heywoods død har ført til voksende mistanker om, at Heywoods tidligere nære ven Bo brugte sin enorme politiske indflydelse til at berige sig selv og sine nærmeste.

25. april 2012:

Kina-skandalen: Unge Bo forklarer sig
24-årige Bo Guagua, søn af den faldne kinesiske toppolitiker Bo Xilai og den mordsigtede stjerneadvokat Gu Kailai, har nu forsøgt at forklare sig over for sine medstuderende på det berømte Harvard University i USA. Bo Jr. har fået en central rolle i det spind af forlydender og formodninger, som flyder ud over Kina efter fyringen af hans far fra Kinas absolutte magtelite og sigtelsen mod hans mor for giftdrab på forældrenes tidligere nære ven, den britiske forretningsmand Neil Heywood.

26. april 2012:

Bo Xilais fald: Lod Kinas præsident aflytte
Da den kinesiske præsident Hu Jintao i august 2011 talte i telefon med en ledende statsembedsmand i korruptionsbekæmpelsen, afslørede specialudstyr, at linjen blev aflyttet. Hus embedsmand befandt sig i den kæmpestore byprovins Chongqing, og der var lokale embedsmænd, som var med på linjen til præsidenten.

Denne episode er, skriver den store amerikanske avis New York Times onsdag, den egentlige årsag til, at Chongqings daværende kommunistiske partichef, Bo Xilai, i marts blev fyret fra sin borgmesterpost og tidligere i denne måned blev fjernet fra kommunistpartis politbureau.

26. april 2012:

Sikkerhedschef slås for sit politiske liv
- Lad os samle os endnu tættere om partiledelsen med kammerat Hu Jintao som generalsekretær.

Sådan lyder en af opfordringerne i en artikel, som tirsdag i denne uge stod at læse i det kinesiske kommunistpartis officielle avis, Folkets Dagblad. Artiklen var underskrevet Zhou Yongkang, medlem af Den Stående Komité i partiets politbureau og nummer ni i hele det kinesiske magthierarki, hvor præsident og parti-generalsekretær Hu Jintao er nummer ét.

29. maj 2012:

Power-parrets søn vil ikke hjem til Kina
Den britiske avis Telegraph oplyser, at Kina-eksperten Ezra Vogel, som selv er udgået fra Harvard, for et par uger siden mødtes med en 'dybt bekymret' Bo Guagua, søn af Bo Xilai og Gu Kailai. Den unge mand, som netop har modtaget eksamensbevis på Harvard University i USA, fortalte ham, at hans planer om at rejse hjem er ændret på grund af hans forældres situation. I stedet skal Guagua have besluttet at blive i USA for at læse jura.

26. juli 2012:

Dødsstraf truer Kinas faldne powerpar
Det statslige telegrambureau Xinhua oplyser, at den 53-årige topadvokat og forretningskvinde Gu Kailai, officielt kaldet Bogu Kailai, nu er formelt tiltalt for giftmord på den britiske forretningsmand Neil Heywood i november i fjor. Straffen for mordet kan, hvis hun kendes skyldig, blive døden.

9. august 2012:

Kina: Århundredets retssag afgjort på én dag
Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Retssagen blev klaret på en enkelt dag - Gu Kailai tilstår at have forgivet briten og siger i retten, at hun gjorde det, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende.

10. august 2012:

Kinesisk politi dækkede over drab på brite
Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood. Det var i Chongqing, at Bo Xilai, Gu Kailais mand, var partichef frem til foråret.

20. august 2012:

Bo Xilais kone idømt betinget dødsstraf
Straffen over Gu Kailai offentliggøres. Hun idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Det vurderes, at hun kommer til at afsone omkring 14 år. Zhang Xiaojun, en af powerparret Bo og Gus ansatte, idømmes ni års fængsel for at have bistået Gu ved mordet.

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia