Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Engells brevkasse

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

(Foto: Claus Bjørn Larsen)
(Foto: Claus Bjørn Larsen)

For lang ferie?
Tak for en god brevkasse. Jeg har et spørgsmål. Hvad laver politikerne egentlig i sommerferien? Slikker de sol på Mallorca, mens alle tabersagerne ligger og samler støv inde på borgen eller hvad? For med deres løn synes jeg ærlig talt, at tre og en halv måneds fri er ret meget frås. Hvorfor indfører man ikke bare fem ugers ferie - en uges ferie/fridage som på andre offentlige arbejdspladser?
Hilsen Ditte Mogensen, Gentofte

Kære Ditte
Politikerne holder ferie præcis som alle andre mennesker og præcis de samme steder -i sommerhuse, i udlandet eller derhjemme. Der holdes ikke møder i folketingssalen, men partiernes møder starter i august. I år bliver sensommeren en meget aktiv politisk periode blandt andet på grund af finansloven og den nye skattereform. Så der er ikke fire måneders ferie for MF'erne.Det er juli, der er den store feriemåned i Folketinget - som i resten af landet - og allerede fra primo august starter gruppemøderne, og en del folketingsudvalg skal på rejser til udlandet.
Så nok er Folketinget lukket længe, men så fedt har politikerne det heller ikke.
Venlig hilsen Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Hvor er fokus?
Der har været snak om, at rygekabine-polemikken har været for petitesseagtig, og at det har taget fokus væk fra politik. Hvad mener du?
Hilsen Solveig

Kære Solveig
Jeg er ikke enig. Det er i orden, politikerne bliver holdt op på de krav, som de stiller andre mennesker. Hvis man gerne vil føre korstog mod rygere, er det vel rimeligt, man ikke bare læsser sine egne tobaksvaner over på skatteyderne. Det interessante var jo også, at nogle (borgerlige) politikere havde meget travlt med at kaste sig over andre (socialdemokratiske) politikere - lige til det blev afsløret, at deres egne partifæller havde brugt kassen på rygekabiner. Jeg tror, denne diskussion har været sund, for den har lært politikerne (endnu en gang), at man ikke skal kaste med sten, hvis man selv bor i glashus. Venlig hilsen Hans, forhenværende Årets Piberyger - nu ikke-ryger

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Hvad skal vi med arveafgift?
Der er noget, jeg virkelig længe har undret mig over. Hvorfor i alverden har vi arveafgift i Danmark? Jeg mener, det er komplet absurd, at jeg skal betale 15 procent i arveafgift, fordi min mor er død. Staten tjener millioner -hvis ikke milliarder - på, at vores pårørende dør. Men hvorfor skal de det? Hvorfor har man indført det - og synes du, det er rimeligt?
Bedste hilsener Clara

Kære Clara
Historien om arveafgiften går mange hundrede år tilbage. Den blev indført af kongen for at forhindre, at adelen samlede alt for store formuer. Gennem arveafgiften kunne majestæten skaffe penge til den kongelige kasse og sikre, at adelen ydede deres bidrag. Dengang havde man jo ikke indkomstskatter, moms osv. som i dag, og de adelige ydede stort set intet til den fælles husholdning på grund af deres særlige privilegier. Da først arveafgiften var indført, blev den ved. Sådan er det med stort set alle skatter og afgifter. Pengene fra afgiften går i statskassen, og hvis ikke der var denne indtægt skulle man finde besparelser andre steder eller øge f.eks. indkomstskatten. Arveafgiften ses også som et fordelingspolitisk instrument i dag som for 300 år siden. Rimeligt? Det ord kan ikke bruges, når det handler om politik.

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Dom over Thorning
Helt ærligt, hånden på hjertet: Hvad er din dom over Helle Thorning-Schmidt som statsminister her på hendes første år? Nu hvor tinget er gået på sommerferie, hvad er status så? Hvor mange - og hvilke (for jeg husker ærlig talt ikke nogen) - sejre har hun haft? Jeg ved godt, meningsmålingerne er elendige, men det er jo en ting, som er meget let påvirkelig af de sager, der kommer op i medierne. Hvad har hun gjort godt - helt reelt? Og hvad skal hun gå hjem og arbejde på i sommerferien?
Bjarne, Køge

Kære Bjarne
Det er godt nok et stort spørgsmål. Der HAR været sejre for Helle og hendes regering - du kan bare se på den liste, som Statsministeriet udsendte før sommerferien over regeringens resultater (www.stm.dk). De har nået meget, men det hele er blevet overskygget af ballade-sager og kritik. Helle har mildest talt ikke medierne med sig. Efter ferien vil hun forsøge en ny offensiv. Så er der ikke noget EU-formandskab, og Thorning kan koncentrere sig om at møde vælgerne og udvikle regeringens politik. En statsminister skal kunne se problemerne og finde løsningerne, længe inden sagerne dukker op. Men der er tre år til valget, og i de sidste 30 års politiske historie er der masser af eksempler på regeringer, der gik fra at være store succeser til at blive rene fiaskoer -og tilbage igen.
Sommerhilsen fra Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som Hans Engell svarer på i EKSTRA

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen