Hvem er den mystiske mand i Nordkorea?

Han er måske i først i 60'erne og har måske været grænsevagt - men internationalt ved man kun lidt om den mand, som Nordkoreas unge leder har trukket ind i magtens centrum

Et af de sidste billeder af 'Den Kære Leder', Kim Jong-il, på besøg i et indkøbscenter sammen med blandt andre sin søster, Kim Kyong-hui, og bag hende hendes mand, Jang Song-thaek, sammen med nevøen Kim Jong-un. Jang anses for at være den, der mere end nogen vogter over Kim Jong-uns position som det kommunistiske diktaturs leder. (Foto: AP)
Et af de sidste billeder af 'Den Kære Leder', Kim Jong-il, på besøg i et indkøbscenter sammen med blandt andre sin søster, Kim Kyong-hui, og bag hende hendes mand, Jang Song-thaek, sammen med nevøen Kim Jong-un. Jang anses for at være den, der mere end nogen vogter over Kim Jong-uns position som det kommunistiske diktaturs leder. (Foto: AP)

'Hyon Yong-chol har fået titlen som vicemarskal i Det Koreanske Folks Hær.' Denne meddelelse udgik tidligt tirsdag (koreansk tid) fra det officielle nyhedsbureau i det ellers ekstremt lukkede kommunistiske diktatur Nordkorea.

I går kom den uventede nyhed samme sted fra, at den hidtidige vicemarskal og chef for hærens generalstab Ri Yong-ho, hidtil kendt som fortrolig støtte for Nordkoreas unge leder Kim Jong-un, med øjeblikkelig virkning havde forladt alle sine poster, også dem, han besad i det altdominerende Arbejderparti, og pladsen i Politbureauets præsidium. Årsagen blev anført som 'sygdom'.

Frygten for atomvåben
Enhver ændring i magtstrukturen i Nordkorea følges med spænding i store dele af den øvrige verden. Formodninger om, at det kommunistiske familiedynasti, som blev grundlagt af Kim Jong-uns farfar, 'Den Store Leder' Kim Il-sung, i 1948, råder over atomvåben, får med mellemrum stormagter som USA til at holde vejret, når konflikten mellem det lukkede diktatur og dets stærkt vestvendte nabo Sydkorea med jævne mellemrum blusser op. USA har 28.000 soldater udstationeret hos sine allierede i Sydkorea.

Derfor er nysgerrigheden stor med hensyn til den nye mand i den nordkoreanske hærs ledelse, men det er ekstremt lidt, omverdenen har kunnet opsnuse om ham, ligesom der endnu ikke er dukket billeder op, der viser hans placering i cirklerne omkring toppen af hierarkiet i kommunistpartiet og militæret.

Med ved Kim Jong-ils begravelse
En af de få oplysninger, som verserer om Hyon, er, at han skal have gjort tjeneste i militærets grænsevagt.

De statslige medier i Nordkorea har oplyst, at Hyon blev medlem af Arbejderpartiets centralkomité i september 2010, og at han på samme tidspunkt - lige som i øvrigt landets daværende 'kronprins' Kim Jong-un - blev udnævnt til firstjernet general. Et vigtigt tegn på, at Hyon var et kommende stort navn, var, at han blev medlem af Kim Jong-il's begravelseskomité i december 2011.

Forgængeren, Ri Yong-ho, var en central figur, da vejen i december 2011 skulle banes for den netop afdøde 'Kære Leder' Kim Jong-ils yngste søn, Kim Jong-un.

Optrådte og så sund og rask ud
Den buttede unge mand, som endnu ikke formodes at være fyldt 30 år, overtog ledelsen af landet under tilnavnet 'Den Store Efterfølger'. I Kim Jong-uns offentlige fremtræden har Ri Yong-ho ofte optrådt ved 'Den Store Efterfølger's side. Telegrambureauet AP skriver fra den sydkoreanske hovedstad Seoul, at Ri for kun få dage siden så ud til at være ved glimrende helbred, da han blev set under en sådan anledning - der er derfor betydelig skepsis forbundet med nyheden om, at han skulle have forladt alle sine poster på grund af sygdom.

Ri er i dag 69 år. Hans efterfølger formodes at være først i 60'erne - ikke nogen særligt høj alder for en general i en hær, hvor der stadig er generaler, som er i 80'erne, som kæmpede for Nordkoreas selvstændighed sammen med landets grundlægger, Kim Il-sung, og som regner med at dø med både uniform og støvler på.

Der er yngre folk på vej
Men landsfaderens sønnesøn er, mener internationale iagttagere, så småt udnævnt yngre mennesker til ledende poster.

- At forfremme en officer fra geleddet til en central militær post giver det signal, at Kim Jong-il forsøger at reorganisere militærets strukturer ved hjælp af personer, som står ham nær, siger en højstående, men anonym kilde ifølge det sydkoreanske teelgrambureau yonhap.news.

Men kilderne nævner også, at der ligger en magtkamp i diktatorfamilien bag de udskiftninger, som sker i denne tid.

Det er en udbredt opfattelse, at Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek (se faktaboksen til højre) er den nye, stærke mand, som især vil drage fordel af Ri Yong-hos forsvinden fra indflydelse.

Bagmanden med harmonikaen
Indflydelsen kan hænge sammen med, at den harmonikaspillende onkel Jang passer bedre til sin ret festglade nevø end til hans temmelig stive og kedsommelige far. Jangs kone, den efter sigende ret alkoholiserede Kim Kyong-hui, er lige som resten af familien placeret formelt i ledelseshierarkiet, men uden reel indflydelse. Det har til gengæld hendes karismatiske mand, som efter kildernes opfattelse arbejder tæt sammen med Choe Ryong-Hae, garvet og trofast partisoldat uden militær baggrund. Sammen skal de være bagmænd for Ris afsked og Hyons forfremmelse.

Udskiftningerne har, mener de sydkoreanske kendere af Nordkoreas indre forhold, svækket militærets magtbase, men dermed også skabt risiko for, at militæret slår tilbage. Samlet set mener iagttagere som Beak Seung-joo fra Koreas Institut for forsvarsanalyse, at den unge Kim Jong-Un er på vej til at give mere indflydelse til officerer med politisk baggrund på bekostning af dem, der har militær baggrund, og at de væbnede styrker politiske departement formentlig vil få en stærkere rolle i fremtiden i det kommunistiske Nordkorea.

Hovedpersoner i kampen om magten i det lukkede kommunistiske diktatur, Nordkorea:

Kim Il-sung, Nordkoreas enevældige leder fra landets grundlæggelse i 1948 til sin død i 1994.
Kim Jong-il - søn af Kim Il-sung. Efterfulgte faderen og ledede Nordkorea frem til sin død i 2011.
Kim Jong-un - yngste søn af Kim Jong-il og udråbt som dennes efterfølger i december 2011.
Kim Kyong-hui - Datter af Kim Il-sung, søster til Kim Jong-il.
Jang Song-thaek - gift med Kim Kyong-hui, onkel til Kim Jong-un. Firstjernet general og næstformand i Den Nationale Forsvarskomité
Ri Yong-ho - afgået vicemarskal for Nordkoreas hær, hovedaktør bag Kim Jong-uns placering som faderens efterfølger som landets diktator.
Choe Ryong-hae - vicemarskal, medlem af det fire mand store præsidium i Nordkoreas Arbejderparti, direktør for Hærens politbureau og viceformand for partiets militære komité.
Hyon Yong-choi - general i hæren, nyudnævnt vicemarskal.

kilder, 17.7.2012: Reuters, Yonhap.news, Wikipedia

1 af 4 Hyon Yong-chol er den mand, som overraskende er blevet anbragt i det nordkoreanske magtcentrum. Ingen uden for Nordkorea ved noget særligt om manden med kasketten. (Foto: Yonhap/Xinhua/ZUMAPRESS.com)
2 af 4 Sydkoreanere ser tv-reportagerne om hærchefen Ri Yong-ho's farvel til magtcirklerne i Nordkorea. (Foto: AP)
3 af 4 I april hyggede 'den store Efterfølger', Nordkoreas unge diktator Kim Jong-un, sig med to af hærens mest fremtrædende ledere, Choe Ryong-hae, i midten, og Ri Yong-ho under en militærparade i anledning af farfar Kim Il-sungs 100 års dag. I går blev det meddelt, at Ri har forladt alle sine poster. Choe anses for at være vinder af en nordkoreansk magtkamp sammen med Kim Jong-uns onkel. (Foto: AP)
4 af 4 Et af de sidste billeder af 'Den Kære Leder', Kim Jong-il, på besøg i et indkøbscenter sammen med blandt andre sin søster, Kim Kyong-hui, og bag hende hendes mand, Jang Song-thaek, sammen med nevøen Kim Jong-un. Jang anses for at være den, der mere end nogen vogter over Kim Jong-uns position som det kommunistiske diktaturs leder. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen