Grækenland: Knald eller fald - valg

Morgendagens græske valg kan gå hen og blive en gyser, som i værste fald kan ende med, at Grækenland må forlade euro-samarbejdet

Grækere kigger på listerne, der hænger uden foran stemmestederne dagen før valget. Det er anden gang på seks uger, at grækerne skal stemme. Hvis det ikke lykkes denne gang, kan det betyde en exit fra euroen. (Foto: AP)
Grækere kigger på listerne, der hænger uden foran stemmestederne dagen før valget. Det er anden gang på seks uger, at grækerne skal stemme. Hvis det ikke lykkes denne gang, kan det betyde en exit fra euroen. (Foto: AP)

Venstre eller højre. Besparelser eller statsbankerot. Euro eller drachmer. Grækerne står overfor deres livs valg i morgen. Og Europa holder vejret.

I aften slog Grækenland Rusland og kom videre i EM, men for at komme videre i EU skal de vinde over dem selv. Efter sejren i EM, var begejstringen i top - men om den vilde gejst er intakt på samme niveau om et døgn, er der større tvivl om.

De officielle meningsmålinger viser, at der er dødt løb mellem partilederen for Nyt Demokrati, Antonis Samaras, og venstrekoalitionen Syriza, der ved sidste valg stormede frem og blev Grækenlands andenstørste parti.

I morgen går grækerne til stemmeurnerne, men denne gang er der ikke en ekstra chance. For hvis grækerne ikke formår at sætte stemmerne, så der er mulighed for regeringsdannelse, kan det gå helt galt. Og i værste fald betyde, at Grækenland må forlade euroen og gå tilbage til den gamle møntfod drachmer og føre til en nedsmeltning af bankerne. En situation, som Spar Nord Bank mener, at man skal være så påpasselig med, at de nu råder danskerne til at tage kontanter med, hvis visa-kortet pludselig ikke kan bruges.

Derfor bekymrer venstredrejningen konservative Antonis Samaras. Det gav partilederen af Nyt Demokrati udtryk for ifølge dr.dk, på sidste vælgermøde på Syntagmapladsen i Athens centrum, hvor hundrevis af vælgere var mødt frem.

- Vi kalder på alle grækere i dag. Uanset hvad de tidligere har stemt. På søndag skal vi vælge, om vi vil beholde euroen og forblive i Eurozonen eller vende tilbage til drachmaen. Et Grækenland med allierede er et stærkt Grækenland, mens et isoleret Grækenland er svagt. En stemme på Syriza er et farvel til Euroen, og dermed en tilbagevenden til drachmaen, sagde Samaras ifølge dr.dk. og fortsatte:

- Endnu et nyvalg vil være en katastrofe for landet. Lad mig sige det klart og tydeligt. Der bliver ikke nogen 3. runde. Økonomien, bankerne og samfundet kan ikke klare det, og det internationale samfund vil ikke finde sig i det.

Læs også:

Se også: Dansk ambassadør: Grækerne frygter euro-exit

Selv om Syriza også ønsker at forblive i eurozonen, ønsker de at genforhandle de internationale gældsafter med EU og Den Internationale Valutafond IMF. Men det afviser EU med Tyskland i spidsen blankt. Nyt Demokrati har til gengæld valgt at acceptere næsten alle punkter i gældsaftalen. Dermed gruer Samaras for, at det vil betyde en exit af euroen, hvis socialistiske Syriza går hen og vinder valget.

Hader Samaras, men stemmer på ham
Siden det fejlslagne forsøg på at danne regering efter valget i maj, har Samaras advaret gentagne gange mod venstrefløjen, hvilket lader til at have rykket en del stemmer.

- Jeg stemmer på Nyt Demokrati. Jeg vil for alt i verden undgå, at Syriza bliver Grækenlands største parti. Jeg kan absolut ikke lide lederen af Nyt Demokrati, Antonis Samaras, men jeg vil gøre alt for at Grækenland bliver i Eurozonen, siger 39-årige Nikoas Sarkozas, som er en af de nye konservative tilhængere til dr.dk.

For det er knald eller fald, og derfor vælger mange grækere at stemme på Antonis Samaras - også selv om han ikke er deres yndling. For grækerne er rædselsslagne for, hvad der vil ske, hvis de ryger ud af eurosamarbejdet.

Men risikoen for, at grækerne alligevel går med socialisterne, er der. Allerede nu har grækerne mærket konsekvenserne af recessionen med skrappe spareplaner og voksende ledighed, og redningspakken er derfor også dybt upopulær. For de offentlige ansatte har den blandt andet betyder en lønnedgang på 30 procent, beskæring af pensionen, mens pensionsalderen og momsen er blevet sat op.

Læs også:

Se også: Bank: Tag kontanter med på græsk ferie

Så frygten for, at der skal spares endnu mere, kan blive afgørende for hvor stemmerne bliver sat.

En sidste krampetrækning
Dog har Antonis Samaras lovet, at han vil forsøge at genforhandle dele af de betingelser, som EU og IMF har stillet, for at yde lånet på 1000 milliarder kroner, der skal forhindre en græsk statsbankerot.

Nu kan EU blot vente på, om det endnu engang bliver et rodet valgresultat, hvor det ikke er muligt at finde løsninger. En sidste krampetrækning i form af en opfordring til grækerne, er dog kommet fra ministerpræsident Jean-Claude Juncker.

- Hvis den yderligtgående venstrefløj vinder - hvilket ikke kan udelukkes - så vil følgerne for den fælles mønt være uforudsigelige. Vi vil være nødt til at tale med alle regeringerne. Jeg kan blot advare enhver mod at forlade møntunionen. Sammenhængskraften i eurozonen vil være i fare«, vurderer han ifølge Reuters.

Valgstederne åbner søndag morgen. Det endelige resultat forventes at være klart tidligt mandag morgen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen