Politiet bremsede Kina-demo

Politiet satte en stopper for Kina-kritiske demonstranter, da de kom for tæt på Hus kortege

Kinas diktator måtte ikke se demonstrationen her på Højbro Plads. Derfor satte politiet deres mandskabsvogne foran og blokerede for udsynet. (Foto: Peter Anderson)
Kinas diktator måtte ikke se demonstrationen her på Højbro Plads. Derfor satte politiet deres mandskabsvogne foran og blokerede for udsynet. (Foto: Peter Anderson)

En gruppe Kina-kritiske demonstranter ville fredag aften lidt tættere på den kinesiske præsident Hu Jintao, end godt var.

Det mente i hvert fald Københavns Politi, som valgte at forhindre demonstranterne i at bevæge sig frem mod den rute, hvor Hus kortege skulle køre.

Læs også: Margrethe til kinesisk tv: Det drejer sig kun om handel

- Demonstranterne havde tilladelse til at opholde sig på Højbro Plads. På et tidspunkt begynder de at bevæge sig fra pladsen mod kortegens rute, og så vælger vi at gå imellem og sætte en kile i, siger politiets talsmand Allan Wadswoarth-Hansen til Ritzau.

Demonstranterne, der var sammensat af flere forskellige grupper med et horn i siden på den kinesiske regering, var under demonstrationen utilfredse med, at politiets gruppevogne gjorde dem nærmest usynlige for præsidenten og hans følge.

Allan Wadswoarth-Hansen kan dog hverken be- eller afkræfte, hvorvidt politiet bevidst har forsøgt at skærme præsidenten mod demonstranternes budskaber.

- Jeg har ikke talt med indsatslederen endnu, så jeg kan ikke sige noget om anvendelsen af køretøjer, og hvorfor man har gjort det, siger han.

Læs også: Journalist anholdt for Kina-kritisk plakat

Tidligere på dagen bremsede politiet også én af Ekstra Bladets journalister, da han forsøgte at opsætte kina-kritiske plakater i nærheden af Den Lille Havfrue i København. Han blev dog løsladt efter fem timer bag tremmer.