Prins Henrik lufter sit perfekte kinesisk

Kinesisk presse har interviewet regentparret - dronningen er rørt over, at kineserne elsker H.C. Andersen, og prins Henrik taler på gæsternes eget sprog

Prins Henrik, som tilbragte en stor del af sin barndom og ungdom i Vietnam, har besøgt Kina adskillige gange og blandt andet læst kinesisk i Paris. Her viser han de kinesiske journalister en prøve på sin kinesiske skrivefærdighed. (Foto: ekstrabladet.dk)
Prins Henrik, som tilbragte en stor del af sin barndom og ungdom i Vietnam, har besøgt Kina adskillige gange og blandt andet læst kinesisk i Paris. Her viser han de kinesiske journalister en prøve på sin kinesiske skrivefærdighed. (Foto: ekstrabladet.dk)

Se regentparret på kinesisk tv - i videoen herover
----------------

Den kinesiske præsident Hu Jintao agter ikke at stille op til interview eller pressemøde, mens han er på officielt besøg i Danmark fra i eftermiddag og til på lørdag.

Men Danmarks statsoverhoved, dronning Margrethe, holder sig på sin side ikke for god til at tale med kinesiske journalister.
Læs:

Se også: Her smiler Helle Thorning - til kineserne

Et døgn før deres modtagelse af Kinas præsident har dronningen og prins Henrik haft de statslige kinesiske medier på besøg.

Nyhedsbureauet Xinhua, avisen Folkets Dagblad og tv-stationen China Central fik en halv times interview med parret på Fredensborg Slot.

Også en snak om kinesisk mad
Ud over politisk passende lovprisninger af Kinas og Danmarks relationer faldt talen på regentparrets besøg i Kina i 1979, kinesisk mad og på, at prins Henrik taler noget kinesisk med perfekt udtale.

- Jeg har studeret kinesisk i Paris, fortæller prinsen, der har været i Kina syv eller otte gange.

Prins Henrik, som blandt andet voksede op i den vietnamesiske hovedstad Hanoi, var første gang i Kina, da han var helt lille.

- Det er meget overraskende at se forskellen fra dengang, jeg var der første gang, da vi var der sammen i 1979 og så til nu. Overalt i Kina er der et voldsomt opsving. Der er en modernisme, som er meget forbavsende, siger prins Henrik, som vil få rig lejlighed til at træne sit kinesisk i de kommende dage. Ud over at modtage gæsterne i dag skal prinsgemalen og hans kone også mødes med dem i morgen.

An Tu Sheng er højt elsket
Dronningen fortæller, at hun finder det rørende, at kineserne er så interesserede i H.C. Andersens eventyr, og at folk kender hans historier. H. C. Andersen er kendt over hele kæmpelandet under det lydefterlignende navn An Tu Sheng.

- Kina ligger langt væk og har en fuldstændig anderledes kultur. Men jeg er meget rørt over, at hans eventyr har så mange beundrere i Kina. Det fortæller os noget om, hvilken helt særlig forfatter han var, siger dronning Margrethe.
Læs:

Christopher Bo Bramsen i hele sin magt og vælde på sin sidste nytårskur som protokolchef - og den lille dame, som han nu skal være ferievært for i Shanghai i et halvt år. (Foto: Scanpix Denmark og Claus Bonnerup. Fotomontage: ekstrabladet.dk) Samfund - 23. apr. 2010 - kl. 17:47 Den Lille Havfrues sommerhus i Kina

- Og så er der selvfølgelig masser af handel mellem vores lande, og forretninger duer ikke, hvis man ikke også har en god forståelse af hinanden, siger dronningen.

- Både Kina og Danmark er handelsnationer, og jeg tror, at vi arbejder rigtig godt sammen, når det gælder handel. Og det er selvfølgelig en af de ting, der er vigtig under præsidentens besøg.

- Der vil være masser af udveksling og interesse i handel - både på højt niveau og på det mere private plan. Og jeg tror, at det er det vigtigste emne for præsidentens besøg ud over at se Danmark, og at Danmark ser ham, siger dronningen.

Sådan er programmet for det kinesiske statsbesøg

Torsdag den 14. juni:

* Eftermiddag: Den kinesiske præsident ankommer til Københavns Lufthavn i København, hvor han og fruen modtages af regentparret.

Fredag den 15. juni:

* Klokken 9: Dansk-kinesisk handelskonference i Moltkes Palæ med blandt andre erhvervsminister Pia Olsen Dyhr.
* Præsidentparret aflægger høflighedsvisit på Amalienborg, hvor dronning Margrethe og prins Henrik tager imod.
* Sejltur med kongeskibet Dannebrog rundt i Københavns havn, hvor gæsterne blandt andet skal forbi Den Lille Havfrue.
* Rosenborg Slot: Kronprinsparret tager imod Hu Jintao og hans kone.
* Klokken 20: Gallataffel på Christiansborg. Den danske kongefamilie tager imod den kinesiske præsident og hans kone.

Lørdag den 16. juni:

* Formiddag: Møde med Folketingets formand, Mogens Lykketoft, på Christiansborg.
* Møde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på hendes kontor.
* Underskrivelsesceremoni med Helle Thorning-Schmidt og Kinas præsident, Hu Jintao.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jesper Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen