Græske ny-fascister opnår valg-succes

Grækerne straffer regeringspartierne ved parlamentsvalg, mens yderfløjene vinder frem

Giorgos Germanis, der er kandidat for det højreekstreme parti 'Gyldent Morgengry'' ses her ved siden af partiets logo. (Foto: AP/Petros Giannakouris)
Giorgos Germanis, der er kandidat for det højreekstreme parti 'Gyldent Morgengry'' ses her ved siden af partiets logo. (Foto: AP/Petros Giannakouris)

De radikale fløje i græsk poltik ser ud til at blive de helt store vindere i det græske parlamentsvalg.

Valgstedsmålinger har vist, at de to største partier - det konservative Nyt Demokrati og socialdemokratiske POSAK – går kraftigt tilbage med omkring 15-20 procent.

Målingerne viser samtidig, at det venstreradikale parti SYRIZA går betydeligt frem og bliver det næststørste parti med mellem 15 og 18 procents opbakning.

LÆS OGSÅ:Nyt højre-parti vinder også frem
Også et andet højre-parti står til at vinde politisk terræn. Det drejer sig om det nystiftede parti ’Uafhængige Grækere’, som ser ud til at få 10-12 procent af stemmerne.

Uafhængige grækere blev dannet af Pamos Kammenos, som blev kastet ud af landets næststørste parti ’Nyt Demokrati’ tilbage i februar måned. Han fik siden stiftelsen af partiet følgeskab af flere tidligere partikollegaer.

Partiet går ind for at standse velfærdsnedskæringer, øgede skatter og andre negative koskvenser, som er resultatet af den krisehjælp, landet har modtaget fra Den Ínternationale Pengefond (IMF), Den Europæiske Centralbank og EU-landene.

’Uafhængige Grækere’ mener slet og ret, at krisehjælps-aftalerne mellem den græske regering og de førnævnte parter er ulovlige.