Kina-skandalen: Unge Bo forklarer sig

24-årige Bo Guagua, søn af det faldne kinesiske powerpar, som er i centrum af skandalen om mord og magt i overklassen, fremstiller sig selv som mønsterstudent

Bo Xilai og Gu Kailai, succesrigt politiker- og advokatpar, er styrtet fra de kinesiske magttinder efter den britiske forretningsmand Neil Heywoods mystiske død. Parrets søn, som studerer i USA, prøver nu at forklare sin rolle. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Bo Xilai og Gu Kailai, succesrigt politiker- og advokatpar, er styrtet fra de kinesiske magttinder efter den britiske forretningsmand Neil Heywoods mystiske død. Parrets søn, som studerer i USA, prøver nu at forklare sin rolle. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Følg Politik

24-årige Bo Guagua, søn af den faldne kinesiske toppolitiker Bo Xilai og den mordsigtede stjerneadvokat Gu Kailai, har nu forsøgt at forklare sig over for sine medstuderende på det berømte Harvard University i USA.

Bo Jr. har fået en central rolle i det spind af forlydender og formodninger, som flyder ud over Kina efter fyringen af hans far fra Kinas absolutte magtelite og sigtelsen mod hans mor for giftdrab på forældrenes tidligere nære ven, den britiske forretningsmand Neil Heywood.
Læs:

Skandalerne om Bo Xilai og Neil Heywood

Tæt på formodet drab
Blandt de mange oplysninger om sagen, som på den ene side de kinesiske myndigheder, på den anden side sværmen af mikro-blogs har spredt ud over den asiatiske supermagt og resten af verden, er, at motivet til det mulige drab på Neil Heywood skulle være uenighed mellem Gu Kailai og hendes søn og briten om økonomiske forhold.

17. april skrev avisen The Wall Street Journal, at Bo Guagua var blevet hentet i sit hjem nær universitetet af personer, som formodedes at være amerikanske sikkerhedsfolk. London-avisen The Telegraph mente at vide, at Bo Guagua kunne have søgt asyl i USA efter sine forældres fald.
Læs:

Blev han myrdet af sin elskerinde?

572 kommentarer på et døgn
På Harvard-universitetets egen netavis, The Harvard Crimson, blev aviserne refereret 17. april. I går, 24. april, skrev Bo Guagua selv et svar på de spekulationer, sagen har rejst om ham. På under et døgn er der skrevet 572 kommentarer til hans åbne brev. Nogle støtter ham, andre lader ikke tvivl tilbage om, at både Bo Guaguas forældre og den unge mand selv er dybt kriminelle og kun har fortjent, hvad der overgår dem.

Den unge overklassekineser kommenterer ikke selv sagen og efterforskningen mod hans forældre hjemme i Kina for korruption, brud på den kommunistiske partidisciplin, illegale valutatransaktioner og mord.

Mønsterstudent med stipendier
Men han fremstiller sig selv som mønsterstudent og forsøger at mane nogle af de sejlivede historier om hans dyre vaner og tvivlsomme bagmænd i jorden.

Om betalingen for hans ophold i Vesten og studier på elitekostskolen Harrow i England, det britiske topuniversitet Oxford og nu Harvard skriver han, at den kommer fra to kilder: Stipendier, som han selv har fået, og 'min mors gavmildhed med penge, som hun har tjent gennem sine år som succesfuld advokat og skribent'. Hermed lægger han afstand til teorien om, at faderens ven, mangemilliardæren Xu Ming, betaler for ham. Xu er anholdt i Kina i forbindelse med sagen.
Læs:

Kinesisk milliardær anholdt i skandalesag

Fine karakterer på Harrow
Bo Guagua gør rede for, hvor fine karakterer han fik ved sine eksamener som 16-, 17- og 18-årig på Harrow. Om sin tid på Oxford fremhæver han, at han tog tre fag - politik, filosofi og økonomi - på en gang i stedet for kun to, som er det sædvanlige. Og han vedgår, at han deltog i 'Bops', fester, som har været omtalt som vilde og ekstravagante. Bo Guagua beskriver dem som 'almindelige, regelmæssige sociale arrangementer i Oxford, som de fleste studerende deltager i'.

Uden for studierne på Oxford var Guagua, skriver han, en ivrig debattør i Oxford Union, som på sin hjemmeside beskriver sig selv som 'verdens mest prestigefyldte debatselskab'. Bo Jr. skriver, at han er 'stolt over at have været den første kineser, som blev valgt til The Standing Committee (bestyrelsen) for Oxford Union'.

Non-profit website til frivillige
Bo Guagua benægter, at han nogen sinde har lagt navn til noget profit-foretagende, hverken i Kina eller andre steder. Men han har, skriver han, været indblandet i udviklingen af et website, som skulle hjælpe et socialt netværk for frivillige i gang. Denne aktivitet har taget udgangspunkt i Harvards udviklingslaboratorium, hvor medstuderende og venner har hjulpet til.

I fortællingen om Bo Xilai og Gu Kailai og deres familie indgår, at den er stenrig. Og at Bo Guagua har kunnet få 320.000 dollars til et teknologiprojekt.
Læs:

Falden Kinaboss' familie vader i penge

Har aldrig kørt Ferrari
I beretningerne om Bu Guagua luksusliv i Vesten indgår også beskrivelser af den røde Ferrari, han kører rundt i. Om det skriver han: ' Jeg har aldrig kørt i en Ferrari.' I samme afsnit understreger han, at han aldrig har sat sine ben i den amerikanske ambassade eller ambassadør-bolig i Beijing, bortset fra, da han i 1998 var på ambassaden for at få visum.

En af de hundrede af kommentarer lyder: 'Hvis ikke det var en Ferrari, var det vel en Porche...'

Bo Guagua slutter sit åbne brev med en tak til lærere, venner og klassekammerater for støtte i en svær tid og universitetet for opbakning. Han erkender, at den offentlige interesse for hans person næppe er mindsket, men anmoder om, at medierne i den forbindelse lader hans venner, medstuderende og lærere i fred.

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby