Le Pen: Kampen om Frankrig er begyndt

Historisk godt valg får lederen af den yderste højrefløj til at erklære kamp om fremtidens Frankrig

Godt nok er Marine Le Pen færdig i kampen om at blive Frankrigs næste præsident. Men det er ikke nok til at tage humøret fra kandidaten fra den yderste højrefløj.

Ved valget søndag aften fik hun omkring 20 procent af stemmerne. Det er den største opbakning nogensinde for hendes parti Den Nationale Front.

Resultat giver partiet en vigtig rolle forud for anden valgrunde, og det lagde Le Pen vægt på, da hun talte, efter resultatet stod klart.

- Kampen om Frankrig er begyndt, sagde hun og tilføjede, at partiet har sprængt de to store partiers monopol.

Læs også:

Se også: Hollande efter valgsejr: Nu er jeg favorit
Se også: Ekspert: Det ser sort ud for Sarkozy
Se også: Sådan fordeler de franske stemmer sig
Se også: Hollande slog Sarkozy i første runde

Hun talte om "økonomisk patriotisme" og lovede at forlade eurozonen, og hun skældte ud over globaliseringen og "islamiseringen" af Frankrig.

Le Pen havde håbet at gentage sin fars succes i 2002, hvor han slog socialisten Lionel Jospin i første runde. Men det lykkedes ikke selvom partiet fik flere stemmer end dengang.

Le Pens stemmer kan alligevel blive meget afgørende i kampen om, hvem der i sidste ende bliver Frankrigs præsident.

Og i sin tale efter nederlaget gjorde Sarkozy kur til Le Pens vælgere med løfter om at "beskytte Frankrigs grænser" og begrænse indvandringen.

- Jeg har den nødvendige tyngde for at tage vare på Frankrig og alle franskmændene de næste fem år, sagde Sarkozy til de jublende tilhørere.

Sarkozy siger, at han går ind til anden valgrunde med stor tro på, at han kan vinde over socialisten François Hollande. Han har allerede udfordret Hollande til tre debatter inden valgdagen den 6. maj.

Den 43-årige Marine Le Pen har arvet partilederposten i Den Nationale Front fra sin far, partistifteren Jean-Marie Le Pen.

Hun har i sin valgkampagne slået til lyd for en "økonomisk patriotisme", og hun ønsker, at Frankrig forlader eurozonen.

Hun har kæmpet mod "globalisering" og "islamisering" af Frankrig, og hun vandt i valgkampens første fase terræn på at kritisere udbredelse af islamisk halalkød.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere