Frankrig vil kunne lukke sine grænser

EU-kommissær advarer mod at tage det grænseløse Schengensamarbejde som gidsel i den franske præsidentvalgkamp

Frankrig insisterer på, at landet skal have lov til selv at smække grænsebommene ned, hvis for eksempel Grækenland bliver ved med ikke at kunne holde illegale immigranter ude af Schengen.

Ved et møde blandt EU's justits- og indenrigsministre torsdag i Luxembourg har Frankrig med støtte fra Tyskland fremsat et forslag, der udfordrer et allerede eksisterende forslag fra EU-Kommissionen, hvor kommissionen får sidste ord at skulle have sagt.

Schengen er egentlig slet ikke på dagsordenen på EU-mødet. Men sagen kom op, efter at præsident Nicolas Sarkozy har gjort Schengen til en central del af sit forsøg på at blive genvalgt i Frankrig.

Sarkozy har - med slet skjult adresse til Grækenlands dårligt bevogtede grænse til Tyrkiet - sagt, at EU's grænser er "hullede som en si".

- Hvis ikke Europa kan forsvare sine grænser, så gør Frankrig det selv. Et Europa, der ikke kan kontrollere migrationsstrømme, er kaput, sagde Sarkozy under et vælgermøde i mandags.

Frankrigs indenrigsminister, Claude Guánt, mener selv, at de øvrige lande tog godt imod forslaget om, at lande selv kan genindføre grænsekontrollen i 30 dage, hvorefter det stadig er medlemslandene - og ikke kommissionen - der skal tage stilling til en forlængelse.

EU-kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström, lægger ikke skjul på sin utilfredshed med timingen af det franske initiativ.

- Schengen er alt for vigtigt til, at vi kan tillade, at det bliver offer for en valgkamp, siger Malmström på et pressemøde.

Den danske mødeleder, justitsminister Morten Bødskov (S), ønsker slet ikke at kommentere det fransk-tyske indspil. Men siger, at han håber, man kan enes om de nye Schengenregler inden udgangen af det danske EU-formandskab til juni.

- Vi har konstateret, at der er kommet nogle forslag og synspunkter fra vores franske og tyske kolleger. Og de indgår i drøftelserne og diskussionerne af det her vigtige emne, siger Bødskov.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere