Hollands parlament godkender spareplan

Efter to dages forhandlinger er der skabt flertal for finanslov med store besparelser i Holland

Parlamentet i Holland er sent torsdag aften blevet enige om en omstridt finanslov for 2013. Loven indeholder milliardbesparelser, der skal nedbringe statsunderskuddet til et niveau, der opfylder EU's krav.

Det største oppositionsparti, Arbejderpartiet (PvdA), stemte imod finansloven.

- Det her er ikke den bedste måde at tackle krisen på. Vi kan ikke stemme for finanslovsforslaget, sagde partiets leder Diederik Samson før afstemningen.

Partiet var villig til at indgå et kompromis, men det blev der ikke noget af.

- Vil byrderne blive fordelt på en fair måde? spurgte Samson, der især er utilfreds med beslutningen om, at pensionsalderen vil blive sat op.

Detaljerne i finansloven er endnu ikke offentliggjort. Men ifølge det statslige tv NOS skal beskatning og fradrag for boliglån blandt andet reformeres, og betalingen for sundhedsydelser vil blive øget.

Målet med finansloven er at nedbringe underskuddet på statsbudgettet til 3,0 procent af bruttonationalproduktet fra 4,7 procent. Sidste weekend opgav koalitionsregeringen at komme til enighed, og derefter indgav regeringsleder Mark Rutte sin afskedsbegæring.

Det var Frihedspartiets leder, Geert Wilders, der nægtede at acceptere besparelserne på cirka 14 milliarder euro (14 milliarder kroner), og så var regeringskrisen en realitet.

Wilders begrundede sin modvilje med, at han ikke vil bøje sig for krav fra "diktatorerne i Bruxelles".

Frem til et nyvalg, der ventes afholdt i juni, fungerer Ruttes regeringen som et forretningsministerium.

Rutte sagde efter afstemningen, at det var "et fantastisk resultat". EU-Kommissionen havde givet Holland en tidsfrist til på mandag for at vedtage en spareplan.

- Aftalen er tilstrækkelig til at berolige finansmarkederne. Grænsen på de tre procent er inden for synsvidde. Nu kan jeg tage til Bruxelles (for at præsentere finansloven, red.) fuld af tillid, siger finansminister Jan Kees de Jager.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere