Sikkerhedschef slås for sit politiske liv

Lederen af Kinas gigantiske sikkerhedsapparat risikerer at miste sit politiske liv efter Bo Xilais fald - nu kæmper han for indflydelsen ved at gå i brechen for præsident Hu Jintaos linje

Den kinesiske sikkerhedschef Zhou Yongkang passerer bag præsident Hu Jintao under et møde i Folkets Store Hal i Beijing i 2011.  Et pres mod Zhou i forbindelse med Bo Xilai-skandalen er med til at gøre denne sag til andet og mere end en enkeltstående sag om en korrupt politiker og et mord på hans kones og søns forretningsforbindelse. (Foto: AP)
Den kinesiske sikkerhedschef Zhou Yongkang passerer bag præsident Hu Jintao under et møde i Folkets Store Hal i Beijing i 2011. Et pres mod Zhou i forbindelse med Bo Xilai-skandalen er med til at gøre denne sag til andet og mere end en enkeltstående sag om en korrupt politiker og et mord på hans kones og søns forretningsforbindelse. (Foto: AP)
Følg Politik

- Lad os samle os endnu tættere om partiledelsen med kammerat Hu Jintao som generalsekretær.

Sådan lyder en af opfordringerne i en artikel, som tirsdag i denne uge stod at læse i det kinesiske kommunistpartis officielle avis, Folkets Dagblad.

Artiklen var underskrevet Zhou Yongkang. Han er medlem af Den Stående Komité i partiets politbureau og regnes p.t. som nummer ni i hele det kinesiske magthierarki, hvor præsident og parti-generalsekretær Hu Jintao er nummer ét. Hans indlæg i partiavisen kommer midt i den største politiske skandale i Kina i en menneskealder.

Skandalerne om Bo Xilai og Neil Heywood

Skulle sikre intern stabilitet
Artiklen er, skriver telegrambureauet AP fra Beijing, fyldt med partijargon og nævner igen og igen kammerat Hus mærkesag, 'videnskabelig udvikling', som ifølge præsidentens doktrin skal sikre Kina hurtig social og økonomisk fremgang under skarp kommunistisk partikontrol.

Zhou har i sin nuværende rolle som partiets sikkerhedschef enorm indflydelse over Kinas politi og paramilitære styrker. Han skal dermed sikre intern stabilitet i et kæmpe rige i en tid, hvor der er voksende uro over korruption og ulighed i udviklingen af landet.

Knyttet tæt til Bo Xilai
Men Zhous autoritet er kommet under pres på grund af hans nære tilknytning til den nu faldne politiske superstjerne Bo Xilai. Zhou vil, skriver AP, næppe blive anklaget eller tvunget til at træde tilbage, men han risikerer at se sin indflydelse voldsomt begrænset, når Kina senere i år vil opleve en fornyelse i partiledelsen.

Her stod Bo Xilai til at indtage en plads i inderkredse, Den Stående Komité med fra fem til ni medlemmer. Nu har hele skandalen omkring korruptions- og aflytningsanklager mod Bo Xilai og hans kone Gu Kailais arrestation på mistanke om mord og al det offentlige røre i ind- og ikke mindst udland, som det har medført, kompromitteret Kinas indsats for Kinas indre sikkerhed voldsomt.

Skulle forlade komité
Zhou, som fylder 70 nogenlunde samtidig med udskiftningen i ledelsen, havde i forvejen ikke udsigt til selv at fortsætte i Den Stående Komité. Men som ansvarlig for hele sikkerheden skal han være mere end lykkelig, hvis han overhovedet har en post at udfylde, når Hu Jintaos efterfølger tager over.

Så nu slås sikkerhedschefen på print for sin helt egen personlige sikkerhed - ved at lægge sig så tæt op ad Hu Jintao som det er ham muligt.

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby