Bo Xilais fald: Lod Kinas præsident aflytte

Den virkelige baggrund for, at kinesisk toppolitiker blev fjernet fra alle poster, var aflytning af landets præsident, Hu Jintao, skriver New York Times

På dette billede fra 2006 fører Kinas præsident, Hu Jintao (rød cirkel), sin handelsminister Bo Xilai (grå cirkel) og Frankrigs præsident Jacques Chirac (blå cirkel) ind til en underskriftceremoni i Folkets Store Hal i Beijing som kulmination på en fransk-kinesisk forhandling om øget samarbejde. Nu er Bo Xilai tilsyneladende fjernet fra en stejlt stigende karriere efter at have aflytte Hu Jintao. (Foto: AP)
På dette billede fra 2006 fører Kinas præsident, Hu Jintao (rød cirkel), sin handelsminister Bo Xilai (grå cirkel) og Frankrigs præsident Jacques Chirac (blå cirkel) ind til en underskriftceremoni i Folkets Store Hal i Beijing som kulmination på en fransk-kinesisk forhandling om øget samarbejde. Nu er Bo Xilai tilsyneladende fjernet fra en stejlt stigende karriere efter at have aflytte Hu Jintao. (Foto: AP)
Følg Politik

Da den kinesiske præsident Hu Jintao i august 2011 talte i telefon med en ledende statsembedsmand i korruptionsbekæmpelsen, afslørede specialudstyr, at linjen blev aflyttet. Hus embedsmand befandt sig i den kæmpestore byprovins Chongqing, og der var lokale embedsmænd, som var med på linjen til præsidenten.

Denne episode er, skriver den store amerikanske avis New York Times onsdag, den egentlige årsag til, at Chongqings daværende kommunistiske partichef, Bo Xilai, i marts blev fyret fra sin borgmesterpost og tidligere i denne måned blev fjernet fra kommunistpartis politbureau. Her var han favorit til en af de ni absolut mest magtfulde poster i den Stående Komité, når der til efteråret i år skal ske et generationsskifte i supermagten Kinas politiske ledelse.

Anklagerne om giftmord
I første omgang blev fyringen af Bo Xilai knyttet tæt til anklager om korruption mod den magtfulde politiker og en anklage om meddelagtighed i giftmord på en britisk statsborger mod hans næsten lige så magtfulde advokathustru. Gu Kailai.

Skandalerne om Bo Xilai og Neil Heywood

Disse anklager blev i februar i år rejst over for diplomater på USA's konsulat i byen Chengdu . Her mødte Bo Xilais tidligere næstkommanderende og politichef, den højt dekorerede Wang Lijun, op og fortalte om den britiske forretningsmand Neil Heywoods død i november 2011 på et hotelværelse i Chongqing.

Ifølge Wang døde Heywood ikke, som myndighederne ellers havde fortalt, af overdreven druk, men af gift, som Gu Kailai og en af hendes og Bo Xilais tjenestefolk havde givet ham. Samtidig anklagede Wang sin tidligere chef, som få dage forinden havde fyret ham efter mange års fælles kamp imod korruption i byprovinsen, for selv at være korrupt.

Overskygger en langt større skandale
Affæren og dens konsekvenser for ægteparret Bo og Gu og en række af deres bekendte og forretningsforbindelser har været forbi præsident Barack Obamas bord i USA og er rejst diplomatisk af den britiske premierminister David Cameron over for en officiel kinesisk regeringsdelegation i London. Den er blevet kaldt den største politiske skandale i Kina i en menneskealder og på niveau med massakren på Tien An Men-pladsen i 1989.
Læs:

Kinesisk skandale hastesag for Obama

Nu skriver New York Times, at mordskandalen udadtil bekvemt kom til at overskygge en politisk set langt større skandale, som var under opsejling efter aflytningen af præsidenten. Dødsfaldet gav, skriver avisen, Kinas topledelse med præsident Hu Jintao og premierminister Wen Jiabao i spidsen en velkomment argument for at fjerne Bo fra al politisk indflydelse og allerhelst sætte ham bag tremmer én gang for alle.

Kulturrevolutionære tendenser
Den magtfulde provinspartichef havde i flere år vakt bekymring i Beijing på grund af Bo Xilais åbenlyse tilbagevenden til dele af den kulturrevolutionære maoistiske stil, som Beijing ihærdigt har lagt afstand til i de senere år, hvor Riget i Midten har indtaget en stadig stærkere position på verdensscenen som en supermagt på linje med USA.

Bo Xilais ambitioner var at få plads i Politbureauets Stående Komité senere i år, når syv ud af de nuværende ni medlemmer forventes at gå af i et generationsskifte, og ambitionerne så - indtil sagen om Heywood eksploderede - ud til at blive opfyldt. Både Hu Jintao og Wen Jiabao lader sig i år afløse, og magtkampen i de øverste kinesiske politiske lag går på, hvilken linje over for ikke mindst omverdenen den nye topledelse skal føre.
Læs:

Falden Kinaboss' familie vader i penge

Manisk behov for kontrol
Episoden med aflytningen af præsidenten har hidtil været hemmeligholdt over for alle andre end de inderste kredse i kommunistpartiet, skriver NY Times. Men den afslører, at et-partistatens maniske behov for at sikre sig kontrol over samfundet og den udvikling af overvågningsteknologi, som behovet har medført, nu har givet mulighed for, at nogle i partiet bruger teknologien mod andre - hvilket blot, skriver avisen, indebærer en gentagelse af et mønster af intriger, som har præget Kina siden kommunismens entré på landets scene i begyndelsen af 1920'erne.
Læs:

Blev han myrdet af sin elskerinde?

- Dette samfund har avlet mistillid og vold, siger Kina-historikeren Roderick MacFarquhar til NY Times. - Lederne ved, at man skal passe på ryggen, for man ved aldrig, hvem der vil stikke en kniv i den.

Så langt ville Bo Xilai gå efter magt
NY Times skriver, at op mod et dusin partikilder uden for citat bekræfter historien om aflytningen af præsiden Hu Jintao og i den forbindelse også, at hele Chongqing er dækket af et net af aflytningsudstyr.

I de officielle versioner omkring Bo Xilais fyring nævnes historien ikke. Men NY Times' kilder understreger, at aflytningerne blev set som et direkte forsøg fra Bos side på at udfordre de ledelse autoriteter i Kina og dermed afslører, hvor langt den magtfulde provins-partichef og medlem af Politibureauet i Beijing var parat til at gå for at opnå endnu større magt i supermagten.
Læs:

Kina-skandalen: To torteret til døde

Bos banemand stod bag aflytningerne
Ledende partimedlemmer i journalistiske, akademiske og militære kredse oplyser, at Bo Xilais aflytninger har stået på i adskillige år, angiveligt som et led i opretholdelse af lokal politisk stabilitet og kriminalitetsbekæmpelse.

Hovedarkitekten bag aflytningprogrammet var angiveligt næstkommanderende i Bo Xilais Chongqing, Wang Lijun. Ifølge tidligere oplysninger i sagen gik Wang i februar til Bo Xilai og konfronterede ham med forlydenderne om hans egen korruption og fruens forbindelser til Neil Heywoods død. Det fik Bo til at fjerne ham fra sin inderkreds - og Wang endte med at gå til amerikanerne med oplysningerne om Bo og hans kone

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby