Hollands regering går af

Den hollandske premierminister Mark Rutte og hans regering går af efter et forhandlingskollaps

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, opgiver at regere videre. Mandag gik han til dronning Beatrix for at aflevere sin og resten af regeringens afskedsbegæring efter et sammenbrud i forhandlingerne med regeringens støtteparti.

- Den hollandske premierminister, Mark Rutte, har tilbudt sin regerings afskedigelse til hendes majestæt dronning Beatrix, hedder de en meddelelse fra regeringens informationsenhed.

Dronningen beder Mark Rutte og hans ministre om fortsat at gøre "det nødvendige i kongerigets interesse", lyder det videre.

Rutte har siden oktober 2010 ledet en centrumhøjreregering, som har været afhængig af støtte fra Geert Wilders' Frihedsparti.

Regeringens afgang var ventet og betyder formentlig nyvalg. Afgangen sker, efter Holland i weekenden blev kastet ud i krise, da syv ugers forhandlinger om besparelser brød sammen.

Kollapset i forhandlingerne opstod, da det EU-kritiske Frihedspartiet nægtede at indgå en aftale med koalitionsregeringen om budgetbesparelser på 14-16 milliarder euro.

Besparelserne skal sikre, at Holland opfylder EU's krav til budgettet.

Rutte og hans finansminister, Jan Kees de Jager, har i eurozonen været blandt de hårdeste kritikere af lande som Grækenland og Portugal, der har været tvunget til at få kriselån fra EU og IMF - Den Internationale Valutafond.

Hvis det ender med nyvalg, går der ifølge analytikere et stykke tid endnu, før vælgerne spørges. Valget ventes i givet fald først i september eller oktober.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere