Mystisk spion-dødsfald i Kinas magtkamp

Storbritannien beder Kina undersøge, hvordan en britisk forretningsmand, som havde forbindelse med Kinas nu fyrede politiske stjerne, døde

Bo Xilai var partileder i kæmpekommunen Chongqing, indtil han blev sparket ud af det kinesiske kommunistpartis ledelse 15. marts. (Fra Google Maps)
Bo Xilai var partileder i kæmpekommunen Chongqing, indtil han blev sparket ud af det kinesiske kommunistpartis ledelse 15. marts. (Fra Google Maps)

15. marts i år fyrede den centrale ledelse af Kinas kommunistiske parti en af det mægtigste lands største politiske stjerner, partichefen i verdens største bykommune, Chongqing med 28 millioner indbyggere, Bo Xilai.

Omstændighederne omkring Bo Xilai betegnes af flere iagttagere som den største politiske skandale i Kina i en generation, og senest har et mystisk dødsfald i kredse, som beskæftiger sig med efterretningsvirksomhed, føjet yderligere drama til sagen og til direkte indblanding fra Kinas øverste ledelse.

Liget brændt i al hast
Dødsfaldet ramte i november en britisk forretningsmand, Neil Heywood, som både havde forbindelser med tidligere spioner og med Bo Xilai. Da han blev fundet død, hævdede myndighederne i Chongquin, at døden skyldtes alkoholforgiftning, men Heywood drak ifølge sine venner sjældent spiritus. Hans lig blev hurtigt brændt, men Chongqings daværende politichef anede uråd og gik til sin chef, Bo Xilai, med sine mistanker. Kort efter blev politichefen fjernet fra sin post af Bo.

Men i det store spil er det ikke en britisk statsborgers død i Kina, som får den største konsekvens. I magtspillet i Beijing har fyringen af Bo vendt op og ned på det politiske hierarki.

Nyt lederskab i fred og ro
Fyringen anses for en forudsætning for et fredeligt og glat lederskifte i verdens anden supermagt senere i år og næste år. Både præsidenten, Hu Jintao, og regeringschefen, Wen Jiabao, trækker sig tilbage, Wen i år og Hu i 2013. Vicepræsident Xi Jinping er forlods udpeget som Hus efterfølger, og Bo Xilai var udset til en plads i det centrale Politbureaus stående komité, en gruppe på fem-ni medlemmer, som reelt har den største samlede magt i Kina.

Men efter fyringen sagde en fremtrædende amerikansk Kina-ekspert, Andrew J. Nathan fra Columbia University, 19. marts til The New York Times, at 'nu kan overgangen (til nyt lederskab, red.) bevæge sig gnidlingsløst fremad'.

Kulturrevolutionær
Fyringen af Bo skete få dage efter afslutningen af den årlige session i Den Nationale Folkekongres, som er Kinas svar på et parlament. Her kom Wen Jiabao med, hvad der blev hørt som et kraftigt angreb på den linje, som den karismatiske og kontroversielle 62-årige Bo har lagt som leder af Chongqing.

Baggrunden har været søgt i Bo Xilais særegne ledelsesstil. Han har slået sig op på opgør med korruption, men f.eks. har Bo også med spektakulære sangevents under slagordet 'Syng den røde' stået i spidsen for en genoplivning af Mao-æraens kommunistiske slagsange. Wen Jiabaos advarsel gik på, at der ligger kulturrevolutionære tilbøjeligheder, som ikke kan accepteres.

Briterne går på banen
Og nu har den amerikanske avis Wall Street Journal så afsløret, at Storbritannien har bedt Kina undersøge et mystisk dødsfald, som kan have forbindelse med Bo Xilais virksomhed i Chongqing. En britisk forretningsmand med tilknytning til et firma, som i Wall Street Journals uddybende beskrivelse får tankerne hen på industrispionage, døde i november 2011 på et hotel i Chongqing, og både hans død og de lokale kinesiske myndigheders efterfølgende håndtering af dødsfaldet er omgivet af dyb mystik.

Neil Heywood blev fundet død på sit hotelværelse i Chongqing. Heywood beskrives ifølge Wall Street Journal af bekendte som en mand omkring de 50 år, ofte klædt i flødefarvet habit, som havde boet i Kina i en længere årrække, talte mandarin og i forretningskredse var kendt som forhandler af Aston Martin sportsvogne.

Forbindelserne til Bo Xilai
Han var free lance konsulent og kunne, via sin kone, som var fra en by, hvor Bo Xilai tidligere havde været borgmester, arrangere møder med vigtige personer. Heywoods bekendte nævner desuden, at Heywood hjalp med at se efter Bos søn, Bo Guagua, mens denne studerede på de britiske kostskoler Papplewick og Harrow.

De lokale myndigheder meddelte, at Heywood var død af 'overdreven alkoholindtagelse', og liget blev hurtigt kremeret. Men Heywoods venner har fortalt, at manden sjældent drak spiritus, og Chongqings politichef, Wang Lijun, gik til Bo Xilai med en mistanke om, at der var noget galt. Det førte til et opgør mellem Wang og Bo, blandt andet på baggrund af, at Wang skal have nævnt en forretningsforbindelse mellem Heywood og Bos kone, Gu Kailai.

Politichef bad USA om asyl
Ifølge forskellige kilder, som citeres i store, amerikanske medier, henvendte Wang sig i februar på det amerikanske konsulat i Chengdu 320 kilometer fra Chongqing og bad om asyl - og sandsynligheden taler for, at dette besøg var det, der satte processen op til Bo Xilais fald fra magtens top i gang. Blandt andet skal Wang have videregivet mistanker om korruption i Bos familie.

Bo havde fået Wang fjernet fra posten som politichef, en uges tid før Wang besøg hos amerikanerne. Da han forlod konsulatet, blev han anholdt af de kinesiske myndigheder.

Organisation af MI6-folk
Den døde brite, som i al hast blev brændt under Bo Xilais styre i Chongqing, var, viser det sig, tilknyttet en britisk organisation, Hakluyt & Co. Det har hovedkvarter i Londons fashionable Mayfair-kvarter og opererer især i Singapore og New York.

Det er grundlagt af en række tidligere ansatte i den britiske spion-organisation MI6 og er en del af en industri, som er i stærk vækst, og som beskæftiger sig med overvågning for potentielle investorer og andre forretningsformål. Hakluyt siger ifølge Wall Street Journal, at Neil Heywood ikke arbejdede for dem i Chongqing.

Og nu vil britiske myndigheder altså have hans død undersøgt i Kina - som en del af en kæmpe politisk skandale.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter